Завърши биологичният експеримент на обратната страна на Луната, в рамките

...
Завърши биологичният експеримент на обратната страна на Луната, в рамките
Коментари Харесай

Биологичният експеримент на Чанъе-4 приключи: всички организми трябва да загинат

Завърши биологичният опит на противоположната страна на Луната, в границите на който в китайската лунна лаборатория Чанъе-4 покълнаха семената на памук. Сега следва всички живи организми да загинат по време на лунната нощ и вечно да останат на Луната в своя херметичен резервоар.

Целта на биологичния опит Lunar Micro Ecosystem бе основаването на затворена мини биосфера в изискванията на лунната гравитация, увеличено радиационно лъчение, изкуствено осветяване и внезапни промени на температурата. В херметичния алуминиев резервоар, намиращ се в Чанъе-4, бяха сложени семена на памук, картофи, рапица, яйца на копринени буби, дрозофили, както и дрожди. Светлината в контейнера се обезпечава от светодиоди. Контейнерът разполагаше със ресурси от вода, почва и въздух. В него са конфигурирани две микрокамери и система за надзор на температурата. Експериментът започва на 3-ти януари, малко след кацането на Чанъе-4, когато семената получиха вода и светлина. Експериментът се смята за сполучлив, тъй като на Луната покълнаха памучните семена и памукът стана първото растение на Луната.

На 13 януари лунната станция влезе в хибернационен режим, по време на който всички системи на този опит се изключват. Всички живи организми в контейнера ще загинат при прекомерно ниските температури на лунната нощ и последователно ще се разложат в него, без да повлияят на околната среда. Китайските учени смятат, че насъбраните по време на този опит данни ще дадат нужните знания за проектирането на бъдещата лунна станция.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР