Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат

...
Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат
Коментари Харесай

Светла Василева, КНСБ: Завърналите се от чужбина сезонни работници да помогнат тук

Завърналите се от чужбина сезонни служащи могат да се включат с помощта си тук, с цел да се понижи резултатът на хроничния дефицит на работна ръка в земеделието. За това моли Светла Василева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието към КНСБ.

„ Тъй като навлизаме в сезона на селскостопанската работа, са нужни извънредно доста служащи. Мисля, че тези хора, които в Европа, допускам, са положителни служащи и надали могат да стоят у дома един или два месеца, могат да влязат умерено в тези компании, ферми на селското стопанство, където могат да бъдат потребни. Те най-много излизат от България поради ниското възнаграждение, само че в този момент обстановката е напълно друга. Дори в Европа се затварят компании. Едва ли и там имат задоволително доходи европейските работодатели, с цел да им дадат положително възнаграждение. Така че е добре всички, където са, да имаме безспорна взаимност и да си помогнем едни на други. Много постоянно селското стопанство ни е извеждало от рецесия. "

Разпространението на ковид може да сковава доста предприятия и ферми и да заплаши трудовите и обществените права на работещите в хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство. Това от своя страна би могло да затрудни производството както за вътрешния, по този начин и за външния пазар.

Държавата в актуалната обстановка излиза с много съответни и навременни ограничения, счита Светла Василева.

„ Земеделската земя, изключително обработваемата, не може да чака и да се преценява с една такава зараза, която е страшна за хората, за всички работещи”, разяснява тя пред „ Хоризонт”.

Засега в селско-стопанския бранш към момента има успокоение. Предстои сеитба на пролетниците. Някои ще бъдат затруднени поради доставките на семена, препарати, горива, уточни Светла Василева.

„ Голяма част от тях са запасени и могат да стартират този развой. Там работещите са навън и по един в машина и считат, че могат да си проведат този сеитбен развой. Ние въпреки всичко би трябвало да заложим в земята, с цел да получим нужните приходи.”

Завръщащите се от рискови страни сезонни служащи са подложени на риск за здравето, добави Василева. „ При тях би трябвало да се съблюдават много съществени ограничения, тъй като тази болест би трябвало да бъда предотвратена”, разяснява тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР