Завърналата се зима и заледяванията по пътищата отново изведоха на

...
Завърналата се зима и заледяванията по пътищата отново изведоха на
Коментари Харесай

Снегът и ледът напомниха: Подготовка на шофьорите за зимни условия е недостатъчна

Завърналата се зима и заледяванията по пътищата още веднъж изведоха на челен план стар проблем - незадоволителната подготовка на водачите за зимни условия. 

Според експерти в курсовете по кормуване тази тематика е подценявана, а това може да докара до съдбовни последствия. Решението - курсовете за взимане на брошура да протичат на два стадия, вторият от които да бъде отдаден точно на характерните условия на пътя - от аквапланинг до заледените сектори. 

Вече трети месец Мария се учи да кара. Казва, че е удовлетворена от образованието, което по думите ѝ покрива разнообразни характерни условия на пътя.
„ Когато колата стартира да буксува при замръзване и като цяло когато има сняг, това го покриваме и учим по какъв начин да се оправяме в такива обстановки. Най-важното е човек да съблюдава отдалеченост първо от колите и скоростта също е значима, би трябвало да се съблюдават рестриктивните мерки ”, споделя кандидат-шофьорът Мария Тошева.

Недостатъчна е подготовката на водачите както за зимните, по този начин и за летните условия по пътищата, настояват специалисти.

„ Попитайте някой ваш прочут по какъв начин се изкарва изпит и той ще ви каже " Ами, научих листовките и си взех изпита ". Листовките се учат, те са средство за инспекция и оценка на знанията, само че какво проверяваш ти, когато няма никакво познание ”, попита Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

В теоретичната подготовка на кандидат-шофьорите единствено една от тематиките е ориентирана към придвижване в зимни условия. 

„ Изпадали ли са различен път в такива обстановки, казвал ли им е някой по какъв начин да овладяват такива обстановки, по какъв начин да върнат автомобил, който е излязъл от сцепление, да го върнат назад в режим на сцепление, с цел да могат да спрат, да завият и така нататък ”, разяснява тематиката Румен Дунев, ръководител на Българската федерация по авто спорт.

Неокончателната статистика на Министерство на вътрешните работи за януари демонстрира, че от началото на 2024 година на територията на страната е имало 239 тежки пътнотранспортни катастрофи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР