Завърналата се от чужбина Корнелия Нинова даде твърда подкрепа за

...
Завърналата се от чужбина Корнелия Нинова даде твърда подкрепа за
Коментари Харесай

Нинова подкрепи Жаблянов, който смята Народния съд за справедлив

Завърналата се от чужбина Корнелия Нинова даде твърда поддръжка за съпартиеца си Валери Жаблянов, който оправда политическите убийства, осъществени от комунистите по време на така наречен Народен съд. ГЕРБ желаеха оставката на Жаблянов от зам.-председателския пост на Народното събрание, само че Нинова разгласи, че в случай че болшинството гласоподава отстраняването му, Българска социалистическа партия няма да предложи различен на негово място. Както е известно, всяка от групите в Народното събрание има право на зам.-председател, който сама показва.

Заставаме зад Валери Жаблянов, не считаме, че той би трябвало да си даде оставката като зам.- ръководител на Народно събрание, тя е " неаргументирана нито юридически, нито политически ",каза Нинова на конференция във вторник.

Твърдението, че " Народният съд належащо и неизбежно правораздаване ", бе част от декларацията на Българска социалистическа партия против провеждането на Луковмарш. Скоро след разпространението й социалистите се усетиха и го отстраниха от декларацията, само че самият Жаблянов продължи да го пази.

След като ГЕРБ прикани Жаблянов да подаде оставка, Българска социалистическа партия го отбрани и изясни, че се редактирането на декларацията казусът е решен.

Всичко това се разигра в отсъствието на Нинова, която обаче след идването си в София бързо навакса и контраатакува. По думите й Жаблянов не е заел с нищо Народното събрание в една позиция, която е партийна. Според нея ГЕРБ са измисли скандал с Жаблянов, измествайки фокуса от същинската тематика - провеждането на Луков марш и деянията на фашизъм.

Нинова усърдно избегна тематиката възможно ли заместник-председател на Народното събрание да оправдава акт на политическо принуждение.

Председателката на Българска социалистическа партия доста внимаваше да не засегне и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, от който буйно се разграничиха министър председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Нинова реши да маркира тематиката с оценка, че Радев (издигнат за президент от БСП) изпълнявал обещанието си да е " опция на статуквото ". " Хубаво е, че това държавно управление има опция в лицето на президентската институция ", разяснява Нинова, без да навлиза в детайлности по повдигнатия от Радев въпрос дали министър председателят има общ бизнес с Пеевски и разпределя ли му публични поръчки.

От думите на Нинова се разбра още, че депутатката от групировката Елена Йончева ще съди ръководителя на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов, който във вторник пред бТВ попита за какво президентът Радев атакува Борисов, а не приказва за Елена Йончева, която по думите му е източвала КТБ с човек от най-близкото обграждане на Цветан Василев.

" Г-н Цветанов през днешния ден жестоко и голословно атакува Елена Йончева като я упрекна в осъществяване на закононарушение. За това нещо господин Цветанов ще понесе наказателна отговорност Елена ще му заведе дело и той ще изяснява в съда ", разясни Нинова. По думите й депутатката имала цялостната поддръжка на левицата.

Нинова обаче счита, че Цветанов " прави всичко това ", тъй като " Елена работи по разкриването на една от най-големите корупционни покупко-продажби на държавното управление на ГЕРБ- тази с оградата ".

Лидерът на Българска социалистическа партия попита основния прокурор Сотир Цацаров дали държавното обвиняване прикрива нещо по тематиката с границата, в случай, че при започване на декември предходната година е декларирал в правната комисия на Народното събрание, че има три отчета на АДФИ, на ДАНС, вследствие на сигнала на Йончева. В документите се твърдяло за " завишение на плановата стойност спрямо пазарните, действителни цени на оградата и има несбъднат надзор от възложителя ".

" Този отчет на ДАНС е изпратен в Главна прокуратура ", напомни Нинова. Искаме да ви осведомяваме, че от една седмица желаеме резултата от отчета, поискахме от основния прокурор публично с писмо да ни заяви до каква степен е стигнала инспекцията и, за жалост, нямаме отговор, установи тя. И добави: " Питаме го: за какво не ни се дава отговор, прикрива ли се нещо? "

Нинова разяснява още, че съгласно нея министър председателят Борисов е излъгал като е съобщил, че изтегля Истанбулската спогодба. " Ще повярваме в думите му, в случай че на следващия ден на съвещание на Министерски съвет държавното управление реши ИК да бъде оттеглена от Народно събрание ", заключи Нинова, която посочи по какъв начин макар изпращането на документа на Конституционния съд, той е бил разпределен по-рано на комисии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР