Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна църква

...
Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна църква
Коментари Харесай

9 дни от кончината на Неофит: Вечная памят огласи храм Св. Марина

Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна черква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждски свещеник Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Да почетат своя архипастир и да насочат към Бога смирена молитва за упокояване душата на Първопредстоятеля на Българската православна черква в храма се събраха духовници и чиновници в патриаршеския дом и митрополията, измежду които и племенниците на патриарх Неофит - Симеон и Стефан.

С " Вечная памет " огласиха митрополитския храм " Св. великомъченица Марина " присъстващите, които се помолиха за безконечен и благословен покой на новопреставения и паметен патриарх.

С утешително слово се обърна митрополит Григорий. Той прикани вярващите в своята персонална молитва да се молят Богу за Светейшия патриарх Неофит, " да го причисли в недрата на Авраама, Исаака и Якова, и да не бъдем като езичниците, които скърбят безутешно, тъй като за тях идва гибелта и няма вяра ".

" Всеки набожен християнин знае, че животът на човек не свършва със гибелта, само че той е залог за бъдещия и би трябвало тук, на земята, да се подготвим за безконечния живот и самодоволство ", сподели митрополит Григорий, като напомни, че упокоилият се към този момент не може да се моли на Бога, а ние би трябвало да вършим това за него.

" Нека при всяка опция старателно и горещо да се молим на Бога за блажено умрелия наш отец и първосветил на родната ни черква български патриарх и Софийски митрополит Неофит! Бог да го елементарни и да му дарува безконечен и благословен живот в Своето царство ", с тези думи приключи словото си владиката.

След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството се насочи към катедралния митрополитски храм " Св. великомъченица Неделя ", до гробното място на патриарх Неофит, устроено в южната колонада на храма. Там те отслужиха трисагий, заупокойна молитва, и се помолиха: " Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! ".

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР