Затягат се мерките по границата и в русенска област срещу

...
Затягат се мерките по границата и в русенска област срещу
Коментари Харесай

Затягат мерките по границата заради африканската чума по свинете

Затягат се ограниченията по границата и в русенска област против разпространяването на африканската чума по свинете в България. Броят на огнищата в прилежаща Румъния е достигнал 250, считат от Областната дирекция по сигурност на храните в Русе. Проблем обаче остават питателните боклуци, които предават дунавските кораби - вместо да се унищожат незабавно, се постанова да се съхраняват до идването на оторизирана компания, оповестява Българска национална телевизия.

Освен дребни стопанства, от африканската чума в Румъния са наранени и огромни свинекомплекси – единствено в един от тях са унищожени 45 хиляди свине. Затова към досегашните превантивни ограничения се прибавят и нови – да се ревизира има ли животни с неуточнен генезис в района. Започнала е и разяснителна акция измежду ловците по какъв начин да разграничават болните диви свине, защото те са най-сериозните разпространители на африканската чума.

доктор Николай Ненов - шеф отдел „ Здравеопазване на животните ” в ОДБХ - Русе: Русе е рисков район, с изключение на от доста свинекомплекси, които имамe. Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански свине, които са свободни и имат контакт с дивите.
От свинекомпелксите в русенско са декларирали, че са подготвени да спомагат на ловните дружинки.

Д-р Георги Дяков – шеф на ОДБХ - Русе: Защото открият ли се заболяване в 3-километрова, в 10-километрова зона, нищо, че в самия обект, който съблюдава ограниченията за биосигурност, няма заболяване, те подлежат на заличаване.

Друга превантивна мярка против разпространяването на чума е от време на време да се почиства пътят Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, тъй като чакащите там водачи изхвърлят доста отпадъци. Остава въпросът обаче с унищожаването на питателните боклуци от корабите, а единствено пътническите, които дебаркират на Пристанище Русе, са над 400 на година.

Емил Димитров – дирекция „ Речен контрол ” в Морска администрация – Русе: Това депониране може да става един път седмично, което ще докара до изхвърлянето на тези боклуци непосредствено в реката, разнасянето им от птици, изхвърлянето им от водите на реката на брега.
Според експерти корабните оператори би трябвало да предизвестяват за идването си компанията, която унищожава питателните артикули, с цел да няма закъснение или на пристанищата да има условия за безвредното им запазване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР