Затягат контрола над безработните, които получават социални помощи срещу общественополезен

...
Затягат контрола над безработните, които получават социални помощи срещу общественополезен
Коментари Харесай

Затягат контрола при безработните с помощи за общественополезен труд

Затягат контрола над безработните, които получават обществени помощи против общественополезен труд. 72 общини могат да наемат 200 уредници по стратегия, субсидирана от държавния бюджет. Задачата им е да наблюдават активността и да разпределят дилемите на полагащите общественополезен труд безработни.

Над 28 хиляди безработни в страната поставят по 4 часа общественополезен труд 14 дни в месеца, с цел да получават обществени помощи. Сред тях са и Сийка и щерка й, които метат улиците в Асеновград, споделя Българска национална телевизия.
Сийка: Аз в действителност все желая работа. Обаче, когато тази работа не е за мен - аз съм болна, отхвърлям се.
Хората като Сийка получават сред 49 и 70 лв. месечна помощ. В община Асеновград общественополезен труд поставят към 250 безработни. В момента ги управляват шестима инспектори.
Мария Вълканова - зам.-кмет на община Асеновград: Имаме много съществени проблеми. И по тази причина и кандидатствахме по тази стратегия за спомагателни уредници, с цел да можем по-отблизо да направляваме процеса по полагане на този общественополезен труд.
По програмата на Агенцията по заетостта общината е назначила още 4-ма души, които ще провеждат и следят активността на безработните против минималната заплата. Сред тях е и Йорданка Димитрова, която дълго време е била безработна.
Йорданка Димитрова - уредник на безработни: Трябва да измитаме алейката - градинката да се направи оборка, да се изхвърлят кошчетата. След като им слага дилемите, аз минавам и просто ги управлявам.Гюлчан Парафит - специалист в община Асеновград " Тука към този момент идва и административното обслужване, където документите ще бъдат попълвани от тези инспектори, които са сега.
Всеки уредник ще дава отговор за до 50 души от разнообразни региони на общината и ще подава информация към обществените служби.
Надка Дойчинова - специалист в АСП: Отпускането на помощта за съответния месец е обвързвано с това, какво ще бъде подадено от общината и дали ще бъде подадено в точния момент за фактически положения общественополезен труд. Ще имаме по-добър контакт сред двете институции.
72 са общините, в които има доста безработни на обществени помощи. Те са включени в програмата, която с изключение на да контрлира, би трябвало да приготви безработните за трудовия пазар.
Кремена Калчева - основен шеф " Услуги по заетостта ", Агенция по заетостта: Ще поддържаме или ще сътворяваме трудови привички в хора, които или не са работили, или са изгубили регулярната си работа преди много време.
При първи отвод да положат общественополезен труд, помощите на хората се алкохол за 2 месеца, а при още един - за 2 години. През първото полугодие са глобени общо към 4 хиляди души.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР