Затягане на външните граници на съюза, оказване на повече подкрепа

...
Затягане на външните граници на съюза, оказване на повече подкрепа
Коментари Харесай

Затягане на контрола на външните граници се очаква да договорят лидерите на ЕС тази седмица

Затягане на външните граници на съюза, оказване на повече поддръжка на Либия и изследване на опцията за основаване отвън територията на страните членки на центрове за настаняване на мигранти, идващи по море. За това се чака да се договорят водачите на страните членки на Европейски Съюз, които се събират на среща на върха в четвъртък и в петък в Брюксел.

Според " Ройтерс " планът за заключителна декларация демонстрира липса на единодушие за разпределение на претендентите за леговище из страните от Европейски Съюз - мярка, на която мощно се опълчват страни от Централна Европа.

Антиимигрантски настроени политици слагат остро въпроса в редица страни от Европейски Съюз - от Германия и Австрия до Италия и Унгария, което кара Брюксел да търси повече способи да спре мигрантския поток през Средиземно море. От началото на годината броят на идващите по море бежанци и мигранти към този момент е понижен до към 43 хиляди, което е надалеч от пика от над 1 млн. през 2015 година по данни на Организация на обединените нации. Но свързаната с този въпрос политическа рецесия продължава да раздрусва Европейски Съюз.

Според последния вид на плана за обща декларация водачите на Европейски Съюз ще се съгласят, че " авансово изискване за функционираща миграционна политика на Европейски Съюз е ефикасен надзор по външните граници ". За тази цел те имат желание да подсилят европейската гранична работа ( " Фронтекс " ) с повече запаси и с по-силен мандат. Те също по този начин ще заделят повече финансови средства за Либия, в това число и за образование на нейните сили за брегова защита, и за други страни в Северна Африка. Страните членки на Европейски Съюз Италия, Гърция и Испания, където идват множеството мигранти, също ще получат повече поддръжка, се споделя в документа, който е бил забелязан от " Ройтерс ".

Центровете за мигранти

Съюзът ще постави старания също по този начин за повече депортации на мигранти с отхвърлени молби за леговище и ще разшири финансираните от Европейски Съюз и изпълнявани от организации на Организация на обединените нации стратегии за непринудено завръщане на мигранти от Либия към разположените южно от нея африкански страни, откъдето са пристигнали.

Лидерите ще упорстват също по този начин за миграционно съглашение с Мароко и ще прегледат вероятностите за основаване на " районни платформи за настаняване " отвън Европейски Съюз, в които съюзът ще обработва молбите за леговище и ще задържа тези, чиито молби са отхвърлени, до връщането им в родните им страни. " Такива платформи ще разрешат бързо и надеждно култивиране на молбите за да се разграничават икономическите мигранти от тези, които се нуждаят от интернационална протекция при цялостно ценене на интернационалното право и без да се предизвикват хората да търсят нова татковина " се споделя в документа.

Още 3 милиарда евро за Турция

Европейски Съюз ще се съгласи да се похарчат още 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция, като една трета от тази сума ще пристигна директно от страните членки, а остатъкът - от общите фондове на съюза. Тези средства за Турция би трябвало да оказват помощ Анкара да бъде уверена да затвори основния път, който над 1 млн. мигранти и бежанци използваха през 2015 година

В опит да се помогне за решение на въпроса с ултиматума, който по-малкият съдружен сътрудник даде на немския канцлер Ангела Меркел, срещата на върха на Европейски Съюз ще разиска и така наречен вторични напредвания на претенденти за леговище сред страните от съюза. Правилата на Европейски Съюз изискват претендентите за леговище да стоят в страната, в която първо подават молба, само че това на процедура се оказва неизпълнимо в Шенгенската зона, в която инспекциите по границите са отстранени.

" Страните членки би трябвало да вземат всички нужни вътрешни законодателни и административни ограничения да препятстват такива напредвания и тясно да сътрудничат между тях за тази цел ", ще посочат 28-те водачи. Но защото те не съумяха да се договорят да работят дружно за ограничение на такива напредвания, след неделната изключителна среща на 16 водачи от Европейски Съюз за миграцията Меркел сподели, че Берлин ще потърси двустранни съглашения за тази цел.

Плановете за преразпределяне на претендентите за леговище из страните от Европейски Съюз са блокирани от националистически държавни управления главно в Централна Европа, които показват тези проекти като екзистенциална опасност, въпреки че са помолени да одобряват относително незабележим брой от тях.

Унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че на срещата на върха е малко евентуално да се стигне до значимо съглашение: " Ние, които заемаме рационална позиция по миграцията, очевидно ставаме от ден на ден и повече, само че аз не съм напълно сигурен, че ще се реализира някакво съглашение ", сподели той пред " Ройтерс " след своя тирада в Лондон./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР