Затворник осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за 500 лева

...
Затворник осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за 500 лева
Коментари Харесай

Затворник от Враца получи обезщетение, лежал в килия с мишки, бълхи и хлебарки

Затворник осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " за 500 лв. обезщетение за общуване с мишки, бълхи и хлебарки в общежитието „ Керамична фабрика “ към пандиза във Враца, научи BulNews.bg.
Делото, заведено от Я.Я. се гледа преди дни от административния съд в града, където магистратите почетоха отчасти желае на пандизчията.
От документите по делото излиза наяве, че Я.Я. е обитавал в общежитието на „ Керамична фабрика “ в интервала от 14 юли до 10 ноември предходната година, като в интервала 30 юни до 14 юли е бил в пандиза във Враца, за изтърпяване на наказване „ отнемане от независимост “ със период от 5 месеца. Според пандизчията по време на пребиваването си в зандана е претърпял голям брой неимуществени вреди, които прави оценка в размер на 8 000 лв.. За такава сума бил и заведеният от него иск против Главна дирекция "Изпълнение на наказванията ". Според Я.Я. вредите са му били породени поради безучастие от страна на администрацията на пандиза да извърши вменени й по закон отговорности. Той твърди, че на мястото, където е изтърпявал наказването си, не са обезпечени изискуемите по закон битови условия.
„ Помещенията не са ремонтирани от години, има мишки, бълхи и хлебарки, няма течаща вода и хигиеничен възел, като нощем няма и достъп до такива. Физиологичните си потребности пребиваващите реализират в кофи, пият вода от пластмасови бутилки, банята е незадоволителна за угаждане хигиеничните потребности на пандизчиите, а отоплението в спалните пространства не е задоволително “, написа в желае на мъжа.
По делото били поискани информации от пандиза и разпитани други пандизчии за изискванията. След като магистратите разгледали обширно случая решили, че Я.Я. има съображение да се жали, само че искът му бил фрапантно повишен. Заради неприятните изискванията в зандана магистратите осъдиха Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " да заплати на пострадалия 500 лв. за претърпени неимуществени вреди, както и 50 лв. разходи по делото.
Решението може да се апелира пред Върховен административен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР