Затворническият остров Райкърс Айлънд е истинско място на ужасите. Мръсотия,

...
Затворническият остров Райкърс Айлънд е истинско място на ужасите. Мръсотия,
Коментари Харесай

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите

Затворническият остров Райкърс Айлънд е същинско място на ужасите. Мръсотия, екскременти, плъхове, заболявания, самоубийства. Условията са безчовечен и за пандизчиите, и за надзирателите. Възползват се престъпни банди.

Огромният затворнически комплекс на остров в реката Ийст Ривър постоянно е имал неприятна популярност. Но това, което се разиграва там сега, е неописуемо, споделят локални политици, посетили пандиза. По коридорите царяла страшна нечистотия, имало плъхове, хлебарки, екскременти, разрушени порти на килии. “Това е къщата на ужасите, остров Райкърс не е несъмнено място”, споделя един от тях.

" Един човек се опита да се обеси до нас "

Затворниците са наблъскани по доста в килия, постанова им се да спят в счупени тоалетни чинии и да уринират в найлонови торбички. Надзирателите са изцяло изтощени, тъй като работят по две и даже по три смени без никаква отмора. “Един човек се опита да се обеси с чаршаф. А ние се оказахме тъкмо до него “, споделя ужасяващ представител на делегацията.

Петима души са се самоубили на остров Райкърс единствено през тази година. Общо 11 са умрелите. Най-младата жертва е мъж в инвалидна количка, който в продължение на 10 дни седял в една обща килия без да получи здравна помощ, след което се заразил с ковид и починал.

Кристи Хоук, някогашна обществена работничка на острова, не е сюрпризирана: “Непрекъснато пристигаха нови рейсове със затворници”, споделя тя. “Не можехме да смогнем. Тези хора по този начин и не получиха нужното лекуване. И в един миг стигнах до извода, че повече не съм в положение да правя тази работа.”

Престъпни банди управляват част от пандиза

Много от надзирателите в пандиза са толкоз претрупани, че са принудени постоянно да отсъстват по болест. Понякога една трета от тях излизат в болнични. Пандемията утежни ситуацията още повече, споделя Хоук: “Беше цялостен безпорядък, ненормална обстановка. През цялото време имаше разправии – пандизчиите се караха с пазачите, а и между тях. Лютив спрей се пръскаше на общо съображение, макар че това въобще не е разрешено в медицинския център - безспорна полуда!”.

От това безвластие се възползват затворнически банди, които са поели контрола над част от комплекса. Надзирателите, които към момента се явяват на работа, са на лимита на силите си. Общо 2000 нови чиновници би трябвало да бъдат наети, с цел да се овладее най-малко ненапълно обстановката, споделя профсъюзният водач Бени Босио. “Моите сътрудници работят по 25 часа, без даже да имат време да се нахранят. Няма за какво да се учудваме, че личният състав е непрекъснато в болнични. Това са безчовечен условия както за чиновниците, по този начин и за затворниците”, споделя той.

" Райкърс " ще бъде затворен най-рано през 2026 година

От години се разисква затварянето на големия затворнически комплекс. Но най-рано през 2026 година ще са подготвени четирите нови пандиза, които да поемат шестте хиляди жители на Райкърс.

“Това е същински кошмар”, споделя обществената работничка Хаук. Трябва нещо да се промени. “Хората умират. А в администрацията не престават да разискват кое е по-важно да се предприеме на първо време. Най-важното е, че тук става въпрос за човешки животи. Те са в заплаха.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР