Затворите в България се ръководят от местната власт“ на най-силния

...
Затворите в България се ръководят от местната власт“ на най-силния
Коментари Харесай

Николай Радулов за затворниците: Може да са отскочили до Гърция за Великден, а после да се върнат

Затворите в България се управляват от „ локалната власт “ на най-силния престъпен престиж в тях. Системата е обезкървена. Надзирателите са прекомерно малко, с цел да могат да извършват служебните си отговорности. При това Софийският централен затвор е прекомерно остарял и не дава отговор на никакви условия. Това съобщи в ефира на bTV Николай Радулов, някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

„ Всичко придобива епистоларно-комедиен тип. Оказва се, че в България и годините на прехода чистачката е доста значима институция. Когато се понижава администрацията, стартира се от чистачките. Вижда се, че тя единствена е тръгнала да оказва опозиция “, разяснява Радулов геройството на хигиенистката, която единствена се пробвала да спре бягащите рецидивисти.

„ Да се надяваме, че тези хора не са решили да отскочат до Гърция за Великденските празници и след това да се върнат. По добре да не са тук. За жителите ще бъде по-добре “, сподели още Радулов.

Той напомни, че единствено преди месец надзирателите са протестирали поради изискванията им на труд. „ Едно о т настояванията беше да се попълни щата. Този щат им разрешава да заемат една или две позиции. А целият затвор е в ръцете на пандизчиите. Там ръководи локалния престиж. Най-големият престъпник. Цяло знамение е, че не са се разбягали всички “, изясни Радулов.

Коментирайки обстоятелството, че правосъдното министерство е имало информация за подготвяно бягство в пандиза Радулов напомни и случая с атентата в „ Сарафово “. „ Имаше и данни от израелските служби за атентата, само че рейса си избухна. Не е задоволително да имаш единствено информация, би трябвало и да продължиш. Това наблюдаване не може да се извърши с обезкървените чиновници на пандизите. Това е една огромна постройка с 2-3 пъти повече пандизчии, в сравнение с е потенциала. Надзирателите не могат да си извършват обикновено отговорностите “, сподели той.

Той даде и образец с американски затвор, който бил посетил през миналите години. По думите му, в американския затвор е имало съвършена охранителна система, която позволяваше от централната стая да се отключва из заключва всичко, без пандизчията да има допир с личния състав. Абсурд е да се избяга оттова. А нашия затвор е строена 1903 година, акцентира той.

Продължавайки тематиката за пандиза, Радулов сподели: „ Навремето са се чудили хора от Запада по какъв начин може този затвор да е толкоз прекрасен. Било им отговорено, че чести клиенти на пандиза са и политиците. Докато няма там такива клиенти, нещата няма да се оправят “.

Радулов разкри още, че пандизът не дава отговор на нито един от критериите за затвори. Счита се, че отношението към пандизчиите е нечовешко. Но отношението към надзирателите е равно с това на пандизчиите.

При това специалистът отхвърли бягството на рисковите рецидивисти да е възмездие на надзирателите поради митингите. „ Абсурд е бягството да е възмездие. Надзирателите са предупреждавали и преди, че е знамение, че всеки ден няма бягство на пандизчии “, бе безапелационен Радулов.

Според него, избягалите пандизчии няма да бъдат открити.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР