Затворете очи и опитайте да визуализирате средностатистическият предприемач. Как изглежда

...
Затворете очи и опитайте да визуализирате средностатистическият предприемач. Как изглежда
Коментари Харесай

Митове за предприемачеството, в които няма капка истина

Затворете очи и пробвайте да пресъздавате средностатистическият бизнесмен. Как наподобява той? Вероятно си представяте упорит юноша, който е на ти с технологиите и дружно с дребна група другари е почнал работа по основаването на стартъп. Визуално, той най-вероятно е нещо приблизително сред Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърбърг.

Истината е, че тази визуализация е много надалеч от действителната картина.

На първо място, визията ни за междинната възраст на бизнесмените не дава отговор на действителността. Повечето хора свързват започването на бизнес с хора, които са при започване на 20-те си години. Това мнение обаче е необятно публикувано освен измежду лаиците, само че и измежду специалистите. Вземете за образец създателя на ускорителят за започващи компании Y-Combinator Пол Греъм, който през 2014 година споделя, че съгласно вложителите един бизнесмен не би трябвало да е по-възрастен от 32 година „ Те се малко по-скептично настроени към бизнесмените, надминали тази граница “, сподели тогава той.

Въпреки че Греъм слага акцент върху възрастта, проучванията демонстрират, че триумфът зависи доста повече от финансовите средства, контактите и опита, с които разполагат. Иначе казано, значими са ресурсите, а не младостта. Макар че по-младите бизнесмени могат да имат друго виждане за нещата, което е належащо за разтрошаване на статуквото, ветераните разполагат с ноу-хай, финансов капитал и мрежа от контакти, които са жизненоважни за триумфа.

Все още не се уверени? Тогава ще останете сюрпризирани от откритията на моят сътрудник от бизнес учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания Даниел Ким, който е направил прочуване, включващо всички създатели на компании. Това проучване открива, че вместо изключения от предписание, създателят на Netflix Рийд Хейстингс, който основава компанията, когато е на 37 година, и Ариана Хъфингтън, която на 55-годишна възраст основава HuffPost, са по-скоро образци за средностатистическия бизнесмен. Според данните междинната възраст на бизнесмените в Съединени американски щати е 42 г, като тя в действителност се повишава, когато приказваме за бързо растящите компании като Фейсбук и Microsoft. Успешните бизнесмени измежду бързо разрастващите се компании попадат във възрастовия диапазон от 45 до 59 година

Друг постоянно срещан мит е, че бизнесмените са представители на един вид персона. Сещате се -  амбициозният екстроверт, който не си държи езика зад зъбите.

Проучванията обаче не отриват съществени връзки сред личностния вид и триумфа в предприемачеството, а когато такива съществуват, те са свързани с съответните специфики на бизнеса, които съставляват тези бизнесмени. Това обаче не значи, че характерните привички на хората не се отразяват по никакъв метод триумфа им в бизнеса.

Според проучванията,  хората, които имат повече надзор върху личния си живот и имат вяра повече в качествата си, се радват на по-голям триумф. Тези фактори обаче също имат относително дребна роля, а и те не се характерни за един вид хора. Иначе казано, в случай че сте интроверт или не можете да се похвалите с изключително огромно самочувствие, не се отхвърляйте от фантазията си да започнете личен бизнес.

На последно място идва ред и на мита за връзките сред създателите на компании. Заедно с моя сътрудник Джейсън Грийнбърг анализирахме екипите от създатели на редица компании, с цел да открием най-успешния модел. Резултатът беше неочакван. Най-добре справящите се екипи са тези, които се състоят от членове с фамилни връзки.

Този резултат опонира на разбирането, че фамилните бизнес инициативи са нестабилни, концепция, която е изключително известна измежду венчър капиталисти. Истината е, че не знам каква е повода за необятното й разпространяване, като се има поради, че някои от най-големите и най-известни компании на планетата са всъщност фамилни бизнеси, като да вземем за пример  Cargill, Tata  и Koch Industries, до момента в който в други като Walmart и Ford семейството на създателите продължава да играе основна роля.

Семейните бизнеси имат няколко преимущества – по-голямо доверие сред членовете на екипа, по-добър баланс сред дълготрайната визия и краткосрочните тактики и по-ефективна връзка. Това обаче не значи, че започването на бизнес с вашите близки постоянно е добра концепция. Нашето изследване не преглежда тематиката за следствията за фамилиите при бизнес неуспехите, само че това несъмнено е нещо, което човек би трябвало да обмисли, преди да стартира работа със своята половинка.

..................

Итън Молик , професор от бизнес учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания, за CNBC.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР