Затвореният заради свлачище участък от пътя Смолян - Мадан в

...
Затвореният заради свлачище участък от пътя Смолян - Мадан в
Коментари Харесай

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради опасност от ново свлачище

Затвореният поради свлачище сектор от пътя Смолян - Мадан в региона на село Тикале остава затворен поради заплахата от свличането на още скална маса.

Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките коли и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем. Това стана ясно, откакто ръководителят Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов разиска с водещи специалисти геолози, хидрогеолози и проектанти вероятните ограничения, които може незабавно да се подхващат в региона на най-мащабното срутище към път от републиканската ни пътна мрежа .

 150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан доближи електропровод
150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан доближи електропровод

Състоянието на срутището е доста тежко и обгръща доста огромна територия, с което излиза надалеч отвън основния път

Стана ясно, че дейните свлачища могат да продължат . Разширява се и обсегът на срутището по дължината на пътя, като към този момент доближава от 200-300 до 500 метра.
" Поради това стартирането на придвижването през сектора е извънредно рисково, защото рискът от рухването на скални блокове е голям ", безапелационен е доцент Стойнев, началник на катедра " Хидрология и инженерна геология " в Минно-геоложкия университет.
По думите му придвижването на колите ще принесе динамичен резултат върху свлачището и заплахата от сриването на скални блокове ще нараства неведнъж.

От своя страна Атанасов съобщи, че се подхващат незабавни ограничения, само че придвижването по пътя не може да бъде възобновено, защото не може да се подсигурява живота и здравето на хората , преминаващи през сектора. По думите му през днешния ден са сложени спомагателни пътни знаци, указващи че прекосяването през зоната на срутището е неразрешено и извънредно рисково. " В непрекъсната връзка съм с регионалния шеф и кмета на Смолян ", добави Атанасов.

 Свлачището сред Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села
Свлачището сред Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Кметовете упорстват пътят да се разчисти допустимо най-бързо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР