Затвореният опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски съд

...
Затвореният опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски съд
Коментари Харесай

Ново дело започна срещу Навални, този път от затвора

Затвореният опозиционен водач Алексей Навални се изправи пред съветски съд в понеделник по ново дело, по което е упрекнат в екстремизъм, заяви Ройтерс.

Този път делото се води не в Москва, а в наказателната колония " ИК-6 " в Мелехово, на към 235 км източно от Москва, където Навални към този момент излежава присъди от общо 11-и половина години затвор за шикалкавене и пренебрежение на съда.

Поддръжниците му упрекват съветските управляващи, че се пробват да го пречупят в пандиза, с цел да заглушат рецензиите му към президента Владимир Путин, нещо, което Кремъл отхвърля.

Журналистите не бяха позволени в правосъдната зала, само че съумяха да проследят процеса посредством видеовръзка от стая наоколо, с едвам понятен тон, оповестява Ройтерс.

Навални, изглеждащ слаб с подстригана коса и облечен в черна затворническа униформа, можеше да бъде забелязан седнал на бюро, прелиствайки документи и разговаряйки за малко с един от юристите си.

След това той стана и приказва към три минути, оспорвайки престижа на съдията. " Вярвам, че като се имат поради актуалните условия и наказателното право, би трябвало да се оттеглите ", сподели той.

Вписване в правосъдния протокол предишния месец сподели, че новите обвинявания са свързани с шест разнообразни члена от съветския углавен кодекс, измежду които подбудителство и финансиране на екстремистка активност и основаване на екстремистка организация.

Русия забрани организирането на предизборната акция на Навални като част от репресиите против несъгласието, които започнаха доста преди спора в Украйна и се ускориха през близо 16-те месеца от началото му. Миналата седмица един от водачите на неговата районна акция беше наказан на 7 и половина години затвор.

 Високопоставена съюзничка на Навални е наказана на 7.5 години затвор за екстремизъм Високопоставена съюзничка на Навални е наказана на 7.5 години затвор за екстремизъм

В туит, оповестен в акаунта му от негови поддръжници предишния месец, Навални отговори с типична подигравка на новите обвинявания.
" Е, Алексей, в този момент си в огромна неволя... Главната прокуратура публично ми даде 3828 страници, описващи всички закононарушения, които съм направил, до момента в който към този момент бях в пандиза. "

Той сподели, че не му е било разрешено да прочете материалите, съдържащи се в 196 тома на делото, с цел да разбере в какво тъкмо е упрекнат, тъй като още веднъж е в карцера и му е разрешено единствено чаша и една книга.

46-годишният Навални завоюва възхищението на разнопосочната съпротива с това, че се завърна непринудено в Русия през 2021 година от Германия, където беше лекуван, откакто беше токсичен с нервнопаралитично вещество на връщане от предизборна среща в Сибир.

Историята на неговото отравяне и връщане в Русия е разказана в отличения с " Оскар " и с БАФТА документален филм " Навални ", чийто съавтор е проверяващия публицист Христо Грозев.

 Христо Грозев: Филмът с Оскар Христо Грозев: Филмът с Оскар " Навални " е значително български план

Кремъл отхвърля да се е опитвал да убие Навални.

Какви са новите обвинявания

Не е ясно за кои съответни дейности или произшествия се отнасят новите обвинявания, написа Ройтерс.

Смята се, че едно от тях може да е обвързвано с " реабилитация на нацизма " - допустима отпратка към декларациите на Навални за поддръжка на Украйна. Руският президент Владимир Путин разгласи като една от задачите на войната - денацификацията на Украйна, което се отхвърля, както от Киев, по този начин и от западните съдружници като безпричинно обвиняване.

През април следователите публично свързаха поддръжниците на Навални с убийството на Владлен Татарски, известен боен блогър и покровител на съветската военна акция в Украйна, който беше погубен от бомба в Санкт Петербург.

 Русия упрекна Украйна и намеси фонда на Навални в убийството на Татарски Русия упрекна Украйна и намеси фонда на Навални в убийството на Татарски

Националният комитет за битка с тероризма на Русия съобщи, че украинското разузнаване е провело атентата благодарение на поддръжници на Навални.

Съюзниците на Навални отхвърлиха всякаква връзка с убийството на блогъра, а Киев го приписа на " вътрешен тероризъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР