Затвореният бивш лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи е болна, но й отказват грижи извън затвора

...
Затвореният бивш лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи страда
Коментари Харесай

Затвореният бивш лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи страда от симптоми на ниско кръвно налягане, включително световъртеж и загуба на апетит, но му е отказано лечение в квалифицирани заведения извън затворническата система

От GRANT PECK Associated Press 7 септември 2023 г., 12:21 ч. Служба на янмарски език, че Су Чжи е страдала от силен зъбобол, който я е накарал да не може да яде и предизвика повръщане. Въпреки това говорителят на управляващия военен съвет, генерал-майор Зау Мин Тун, каза, че Су Чи е в добро здраве, се казва в доклада.

BBC каза, че синът на Су Чи е Ким Арис, който живее във Великобритания, отговори на доклада с текст, в който се казва: „Да се ​​откаже достъп на болен затворник до препоръчани медицински грижи е безчувствено и жестоко.“

Телефонните обаждания от АП до отдела за затвори в Мианмар за коментар останаха без отговор.

Су Чжи излежава комбинирана 27-годишна присъда, след като беше осъдена за поредица от криминални обвинения, които нейните поддръжници и независими анализатори казват, че са били измислени, за да я дискредитират и да легитимират завземането на властта от военните.

Първоначално тя получи обща присъда от 33 години, но старши генерал Мин Аунг Hlaing, ръководителят на военното правителство, я помилва в пет случая и намали присъдата й с шест години като част от по-широка амнистия за повече от 7000 затворници за отбелязване на будистки религиозен празник през август.

Suu Kyi получава медицински грижи на пълен работен ден от лекар, назначен в главния затвор в столицата Naypyitaw, чиито задължения включваха измерване на кръвното й налягане поне три пъти на ден, когато се разболя миналия месец, каза медицинският работник.

Тя също така получава ежемесечен медицински преглед от повече старши лекари от военната болница в Naypyitaw.

Не само подробностите за здравословното състояние на Су Чи не са ясни, но дори и точното й местонахождение не е публично известно.

В края на юли имаше съобщения, че Су Чи може да бъде преместен от затвора Найпито в домашен арест като част от акцията за помилване, но военните власти не са потвърдили това.

Адвокатите на Су Чжи не са успели да се срещнат с нея тази година, каза правен служител, който поиска анонимност, защото не е упълномощен да оповестява информация за нейните случаи. На нейните адвокати е забранено да разкриват информация за нея със заповед за затваряне на очите, издадена в края на 2021 г.

Те са кандидатствали пет пъти за разрешение да се срещнат със Су Чжи от последния път видях я лично през декември, но не получих никакъв отговор, въпреки че им е позволено да доставят храна и други неща от първа необходимост за нея в затвора, каза съдебният служител.

Официалният служител каза, че нейният правен екип е подал аргументи във Върховния съд във вторник с молба да приеме шест специални жалби, подадени от името на Су Чжи, за допълнително намаляване на нейните присъди. Шестте случая включват твърдения за злоупотреба с власт при отдаване под наем на парцели земя и имоти в Найпито и Янгон, най-големият град в страната, на цени под пазарните за фондация, кръстена на майка й, която тя председателства.

Обжалванията на присъдите на Suu Kyi все още се обработват по обвинения, включително изборни измами, нарушаване на законите за официална тайна и шест други обвинения в корупция, казаха съдебни служители.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР