Затворени са училища, спрени са влакове15 реки преляха, евакуирани са

...
Затворени са училища, спрени са влакове15 реки преляха, евакуирани са
Коментари Харесай

Потоп пак дави Централна и Източна Италия

Затворени са учебни заведения, спрени са влакове
15 реки преляха, евакуирани са над 14 000 души

Бедствието взе осем жертви, други двама са изчезнали

Не мигнаха през миналата нощ жителите на намиращите се в Централна и Източна Италия области Емилия Романя и Марке. За последното денонощие над тях се изляха още по-големи пороища от тези преди десетина дни, редица обитаеми места бяха потопени от придошли към петнайсетина реки и потоци.

Местните хора бяха призовани по радиото да се качат на горните етажи на жилищата и по покривите, с цел да не бъдат пометени от стихията. Повечето от железопътните линии в двете области също са потопени в наноси и придвижването на влакове бе спряно, безчет са пътищата, запушени от свлекли се земни маси или потопени под вода, а двуметрови талази “изядоха ” просторния плаж в фамозния курорт Ричоне.

Невижданият потоп взе осем жертви. Според известието на Гражданска защита възрастен мъж се е удавил във връхлетялата в партерния етаж на жилището му в град Фаенца кална река. Друг дъртак пък е бил открит от избавителните отряди на улица в град Чезена, залята с метър тиня. На плаж в курорта Чезенатико пък пожарникари са намерили мъртвец на мъж на междинна възраст, най-вероятно довлечен от вливащата се наоколо в морето река. Четвъртата жертва е още веднъж мъж на междинна възраст, който останал заклещен в автомобила си, понесен и потънал от придошла река край град Равена.

Продължават да се търсят още петима души, като съгласно участниците в избавителните интервенции вероятността те да бъдат открити живи е оскъдна.

Във вторник вечерта и в нощта против четвъртък настоящите в региона над 800 пожарникари, карабинери и служители на реда са евакуирали и откарали на безвредно място над 14 000 души, чиито домове са били пометени от стихията. Навсякъде в засегнатите от потопа зони са затворени учебните заведения, спрени са градският и междуселищният превоз, а локалните поданици са призовани да си стоят у дома.

Сутринта изключително тежко бе ситуацията в регионалната столица Болоня, чиято централна част бе залята през миналата нощ от преминаващия през града и придошъл като в никакъв случай под земята поток Равоне. Временно бе прекратено придвижването на моторни транспортни средства, затворени останаха учебните заведения, университетът, доста магазини и офиси.

Изолиран от света остана известният адриатически курорт Римини, до който сутринта не можеше да се стигне по суша, а камо ли по вода.

За злощастие не са оптимистични прогнозите на метеоролозите - плануват се още доста дъжд и мощни ветрове, и заради тази причина в областите Емилия Романя и Марке е оповестено бедствено състояние до второ разпореждане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР