Затварят временно ТЕЦ Марица 3“ – Димитровград заради нарушение на

...
Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ „Брикел“КоментариЗащо трябва да избираме дали да работим, или да сме здрави?БългарияВърховният административен съд окончателно остави ТЕЦ „Брикел“ да пушиБългарияПетков пита новата власт защо прави крачки назад с газа, Спецов и „Брикел“Затварят временно ТЕЦ Марица 3“ – Димитровград заради нарушение на
Коментари Харесай

Затварят ТЕЦ „Марица 3“, но „Брикел“ продължава да работи

Затварят краткотрайно Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ – Димитровград поради нарушаване на нормите на замърсяване на въздуха, стана ясно от брифинг на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на енергетиката Росен Христов. В момента сe понижават мощностите на ТЕЦ-а. „ Брикел “ обаче ще продължи да работи. 

Министърът на екологията разяснява, че в събота са открити високи превишения на нормите на серен диоксид в предприятието. „ Три пъти по-високи са били стойностите в събота преди обед “, сподели тя, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Само в границите на по-малко от 12 часа – от петък до събота, в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид “, уточни още министърът.



Тя изясни, че допускането на превишения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите правила и до три – на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни правила, акцентира Карамфилова.

„ Този миг е извънредно сериозен поради обстоятелството, че сега против България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е обвързвана с нарушение нормите на серен диоксид, а другата – с фини прахови частици “, разяснява тя и добави, че финансовите наказания, които се чакат, са в „ извънредно огромни “ размери. Карамфилова сподели, че това слага под риск и цялата енергийна система.

Министърът на екологията сподели, че „ има голяма възможност “ съдът на Европейския съюз да постанови ограничения, които са свързани най-вероятно с лишаване на дерогациите, дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн.

„ Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и изрично понижаване на мощностите, даже има възможност от затваряне на централи “, сподели още Карамфилова.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разясни, че още две нарушавания и избраната за страната ни дерогация може да бъде анулирана. „ Което би довело на процедура до затварянето на всички въглищни мощности в страната “, сподели той.

По думите му това би довело България от чист експортьор на електричество до чист вносител. Министър Христов уточни, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ има оптималната мощ от 65 мегавата, което не го дефинира като фактор в енергийната сигурност на страната и района. „ Електроцентралите в Маришкия басейн обаче са с общо конфигурирана мощ над три хиляди мегавата и са сериозни както за нашата енергийна система, по този начин и за енергийната сигурност на целия район “, акцентира той.

Временното прекратяване на работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и идващите ограничения, които сме взели – цялостни инспекции и съвещания от специалисти на министерството на околната среда и водите, е за тя да приведе работата си в границите на екологичните си правила и, в случай че това не успее да се случи, тя ще би трябвало да остане затворена, изясни Христов. В случай, че еконормите не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности, посочи той.

Министър Карамфилова уточни, че работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е била спряна за 48 часа след установените през уикенда нарушавания. „ В момента се работи по понижаване на мощностите и предприемане на последващите дейности “, добави тя.

На въпрос по отношение на „ ТЕЦ-Брикел “ Карамфилова разяснява, че предприятието работи, само че има разпоредени непрекъснати инспекции. 

По време на брифинга министър Карамфилова изясни също, че министерството на околната среда и водите се готви да даде информация на Европейската комисия, с която да покаже дали има устойчива наклонност към понижаване на нормите на серен диоксид.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР