Затварянето на заведенията заради мерките срещу разпространението на коронавируса е

...
Затварянето на заведенията заради мерките срещу разпространението на коронавируса е
Коментари Харесай

Коронавирусът сви с 20% биреният пазар у нас

Затварянето на заведенията поради ограниченията против разпространяването на ковид е довело до директна загуба на 20 % от бирения пазар в България, само че ъгъл този негативен резултат би трябвало да се прибавят и намалелите продажби на питие в магазинната мрежа. Тези данни и терзания за сектора показаха от Съюза на пивоварите в България в четвъртък.

Работодателите в бранша обаче показват като собствен приоритет запазването на работните места, макар предстоящите разтърсвания в промишлеността.

" В актуалната обстановка резултатът от рецесията с корона вируса въздейства върху режима на работа и работната претовареност в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в сектора чиновници работят непосредствено и косвено за ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета) бизнеса, който не действа заради наложените изключителни ограничения в страната. Ето за какво за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави ограничения, които да запазят човешките запаси. Както и по време на спешната за бранша 2014 година, главната грижа на всеки шеф в пивоварния отрасъл е да резервира служащите и чиновниците, които са най-важният и емблематичен актив на нашата промишленост ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

По данни на Национален осигурителен институт през предходната година в производството на питие и малц у нас са заети 2150 индивида, а в обвързваните браншове на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА бранша и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са към 34 700. Ежегодно в образованието и квалификацията на човешките запаси членовете на СПБ влагат близо 8 млн. лв.. Статистиката на Национален осигурителен институт за последните 15 години демонстрира, че пивоварната индустрия обезпечава най-високи приходи на чиновниците си по отношение на други браншове на хранително-вкусовата промишленост и годишно е измежду първите 10 стопански действия с най-високи междинни осигурителни приходи в страната, показват от браншовата организация.

Тя цитира проучване на " Юръп Економикс " (Europe Economics), съгласно което добавената стойност на пивоварната промишленост в България се пресмята на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР