Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски на ул. Овче поле

...
Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски на ул. Овче поле
Коментари Харесай

Атанас Капралов: Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски е грешка

Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски на ул. „ Овче поле ” 116 през 2004 година е неточност. Като претекст за това решение беше посочено, че тя е рискова, а аз не мисля, че това е по този начин. Това съобщи за БГНЕС шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов. Според него в случай че това не е било позволено, домът, в който Смирненски живее от 1916 до края на живота си през 1923 година, е нямало да бъде в толкоз тежко положение, в каквото се намира в този момент.

Той разгласи, че през днешния ден /17 октомври/ стартира ремонтът на къщата. Капралов посочи, че ще се работи по фасадата, защото не се знае докога времето ще е уместно, а през останалите месеци ще се работи в пространствата, от които ще бъде изнесена експозицията и предметите на огромния стихотворец.

„ Министерството на културата отпусна 287 000 лева с Данък добавена стойност за цялостния ремонт на къщата-музей на Христо Смирненски. Тя ще бъде възобновена в достоверния й тип. Не мога да кажа дали средствата ще стигнат, само че ние ще създадем всичко належащо нещата да се случат. От огромна помощ е направеният преди години ремонт на покрива и с помощта на това няма съществени провали от течове ”, изясни шефът на Националния книжовен музей.

Капралов посочи, че срокът на ремонта е бил до края на годината, само че той е повишен, с цел да може да се работи умерено и качествено. Той увери, че качеството на ремонта ще се следи от няколко страни, защото къщата е монумент на културата с национално значение. Директорът сподели, че задачата на ремонта е духът на това време да оживее в нея и акцентира, че тя не се нуждае от осъвременяване.

„ В къщата посетителите ще могат да видят доста снимков и документален материал, има негови достоверни материали, предмети – химикалки, тетрадки със стихове, бинокъла му и доста неща, които той самият е употребявал ”, изясни Капралов.

Ремонтът на дома на Смирненски се чака да завърши най-късно на пролет. Именно там, след 14 годишна пауза, на 17.09.2019 година ще бъде маркирана 121-та годишнина от рождението на огромния стихотворец, чието творчество – стихотворения, разкази, импресии – е събрано в цели 8 тома.

Директорът разгласи също, че къщата-музей на Елин Пелин в Байлово към този момент е част от 100-те Национални туристически обекта на България.

БГНЕС напомня, че поетът Христо Смирненски живее със фамилията си в София от 1916 година, откакто както хиляди други българи напущат град Кукуш по време на Междусъюзническата война. Къщата се намира на днешната улица " Овче поле " 116 в София. Национализирана е от страната през 1955 година, а притежателите са били обезщетени.

След измененията от 1989 година музеят стартира да се разрушава, а през 2004 година е затворен и повече от десетилетие тъне в съсипия. През 2012 година е публикуван акт за обществена държавна благосъстоятелност. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР