Затварянето на границата на Финландия с Русия на фона на

...
Затварянето на границата на Финландия с Русия на фона на
Коментари Харесай

Финландия страда от липсата на 2 млн. руски туристи

Затварянето на границата на Финландия с Русия на фона на пандемията с ковид спря внезапно визитите на близо 2 милиона съветски туристи , които поддържат локалната стопанска система всяка година, оповестява АП.

Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия , цялостна с голям брой пропускателни пункта в една от най-дългите външни граници на Европейския съюз. Тя бе затворена както от Хелзинки, по този начин и от Москва в средата на март.

Като се има поради продължителността на инфекцията в Русия, има дребна вяра границата да бъде отворена за летния туристически сезон във Финландия - и мнозина считат, че границата евентуално ще остане затворена още по-дълго .

" Определено имаше огромен резултат. Просто не бихте си показали, че сходни опасности са свързани с граница през 2020 година ", разяснява Петери Терхо, представител на " Цар Аутлет Вилидж ", огромна огромна комерсиална зона, обслужваща както финландците, по този начин и руснаците наоколо до граничния пункт Валимаа, най-натоварената точка за прекосяване сред двете страни.

Затварянето докара до колапс за една нощ на трансграничния туризъм към района Южна Карелия , входна точка към живописния езерен регион на Финландия, който е обичан на локалните и съветските туристи .

Преди всичко, това лишава локалния финландски бизнес от почти 25 милиона евро всеки месец , а границата остава затворена.

Във Финландия има 6 859 инфектирани с COVID-19 и 320 починали, само че множеството в столицата Хелзинки и към нея. В региона на Южна Карелия , на 250 километра североизточно от Хелзинки, са диагностицирани единствено 24 позитивни случая , като до момента няма смъртни случаи.

Русия има над 405 000 инфектирани , третият по величина брой в света. Отчетени са 4 593 смъртни случая, цифра, която специалисти смятат за ​​значителна занижена на база същинската обстановка.

" Това е напълно нова обстановка за всички нас ", изяснява Катя Транвилайнен от компанията за развиване на район Иматра, локална финландска организация за поощряване на бизнеса, добавяйки, че районът на Южна Карелия има 15% растеж в туризма през предходната година. " Ситуацията с ковид за жалост изцяло промени посоката. "

Въпреки това локалните поданици остават индиферентни , поради дългата история на Финландия да се оправя с възходите и спадовете на съветския туризъм в резултат на политическите и икономическите катаклизми на съседите си.

Последната рецесия в туризма, засегнала Южна Карелия е през 2014-2015 година, когато цената на съветската рубла се намали по отношение на еврото. " Изглежда много зле в този момент ", разяснява Марку Хейнонен, управител развиване на град Лапенранта, със 73 000 поданици, най-големият център в района. " Но предходните рецесии (с съветския туризъм) научиха фирмите да се приготвят за нещо сходно. "

Районът е хазаин на 1,9 милиона задгранични туристи предходната година , множеството идващи от Русия за извършване на покупки на екскурзии или по-дълги почивки , с цел да се насладят на спа, заведения за хранене и езерни къщички в регион, прочут със своята девствена хубост.

Лапенранта , основен център за произведения от дърво има връзки с Русия още когато е учреден през 1649 година Той е единствено на 20 километра от граничния пункт Нуяма. Оттам са единствено на 180 километра до съветския град Санкт Петербург , чието население от близо 5,5 милиона е колкото цялото население на Финландия .

" Нашият бизнес съвсем замря . Човек може да каже, че се е стопил за един ден (след затварянето на границата) ", сподели Мохамад Дарвич, който има магазин за хранителни артикули, продаващ на съветски туристи наоколо до граничния пункт Нуяма.

Дарвич, който идва във Финландия от Русия през 1992 година, откакто учи в Санкт Петербург, показва прясна риба, сирене и течност за миене на съдове като най-популярните артикули, купувани от руснаците . Той отваря още веднъж магазина за локални поданици и се надява границата да бъде отворена най-късно до октомври " при оптимистичен сюжет ".

Позовавайки се на скорошно изследване, Хейнонен разяснява, че в случай че границата остане затворена до края на годината или даже по-късно, най-лошият сюжет е, че районът на Южна Карелия ще загуби минимум 225 милиона евро доходи от туризъм през тази година и рискува да загуби към 900 работни места, огромен брой за този район.

Местните поданици в този момент преглеждат локалните или европейските гости като вероятни заместители на изчезналите руснаци тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР