Затварянето на банката идва година след като собственикът й Григори

...
Затварянето на банката идва година след като собственикът й Григори
Коментари Харесай

ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия

Затварянето на банката идва година откакто притежателят й Григори Гуселников упрекна в корупция гуверньора на Латвийската централна банка Илмарс Римшевич (на снимката)

Шестата по величина банка в Латвия PNB Bank ще бъде затворена, а депозитите на клиентите й изплатени от локалния гаранционен фонд. Това се случва откакто Европейската централна банка (ЕЦБ), която пое надзора над институцията напролет на тази година, установи нейната несъстоятелност. До предходната година банката носеше името Norvik, само че в опит да почисти натрупалата се неприятна известност през последните години, бе ребрандирана, а преди месец притежателят й Григори Гуселников разгласи, че се е разделил с каузи си в интерес на неназована група американски и европейски вложители. След затварянето на ABLV bank през 2018-а година и следствието за корупция против гуверньора на локалната централна банка Илмарс Римшевич, това е следващият случай, разтърсващ финансовата система на неотдавна признатата в еврозоната балтийска страна.

След серия от предизвестия

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оценката на ЕЦБ, съгласно която отговорностите на PNB Banka са по-големи от активите й, идва след няколко предизвестия на локалния регулатор за потребността от укрепване на капитала. Според информацията, още от 2017 година банката е била в нарушаване на условията за кредитоспособност и й е било обещано задоволително време, с цел да предприеме ограничения. От 4 април надзорът на банката е трансфериран към ЕЦБ, по самодейност на латвийската комисия по финансовите пазари, а на 25 юли в одитирания доклад на банката проверяващите са изразили квалифицирано мнение, че тя не разполага с задоволително капитал за покриване на предстоящите кредитни загуби и от декември 2018 година не заделя задоволителни хранителни запаси.

На 12 август регулаторът във Франкфурт е удостоверил забележителния дефицит на хранителни запаси и е приел като справедливи индикациите, че активите на банката са по-малко от отговорностите й, което механически значи негативен капитал и е съображение за лишаване на лиценза. Така се стига до затварянето на PNB Banka, която с активите си за 550 млн. евро е шестата по величина на пазара.

Към края на първото тримесечие на годината банката има депозити за 472 млн. евро, като близо две трети от клиентите й са пенсионери. Според финансовия министър на Латвия Янис Реирс предпазени от държавната скица за гарантиране на влоговете до 100 хиляди евро са 99.2% от спестовните сметки в банката. Очаква се депозитите да бъдат изплатени до 27 август.

В спор с регулаторите

Според латвийските медии предвестител на прииждащата стихия с банката е било предаването й на ЕЦБ напролет, което е извънредно за междинна по величина банка, която не се приема за редовно значима. Преди да се случи това PBN Banka си беше навлякла проблеми с институциите около правосъдно дело против страната. През 2017 година банката бе санкционирана с 1.3 млн. евро от локалната комисия по тържища и скъпи бумаги поради нарушавания на ембаргото непосредствено Северна Корея. Година по-късно притежателят й Григори Гуселников упрекна гуверньора на латвийската централна банка Илмарс Римшевич в искане на рушвет от по 100 хил евро месечно. Според изказванията на Гуселников, защото банката му не се е поддала на натиска, тя била непрестанно унизена от регулатора с наставления да подвига капитала.

В опит да почисти отрицателния имидж, през предходната година банката се ребрандира от предходното Norvik banka, като опитът й да включи норвежкото знаме в марката не сполучи поради рецензии, че непозволено прави опит за подстрекателство, че е норвежка банка. Неотдавна изпълнителният шеф на банката Оливър Брамвел напусна поста с изказването, че PNB banka има позитивен баланс и към момента е конкурентна, откакто главният акционер в нея Григори Гуселников разгласи, че е трансферирал каузи си на неназовани американски и европейски вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР