Затрупани сме с мнения, в които има много политика, много

...
Затрупани сме с мнения, в които има много политика, много
Коментари Харесай

Р. Русев: Хората трябва да разберат, че голяма част от сигурността е в самите тях

Затрупани сме с отзиви, в които има доста политика, доста яд, доста паника. Това разяснява в предаването „ Преди всички “ специалистът по екстремизъм и тероризъм Румян Русев по отношение на последните престъпни събития в страната. Хората би трябвало да схванат, че огромна част от сигурността е в самите тях, безапелационен е той и добави, че би трябвало да се промени отношението: Не може да си запушваме ушите, когато нещо става в прилежащия апартамент, и да не реагираме.  
Създава се усещане, че в действителност ние не знаем какво става в нашето общество, а на това, което става, нямаме най-адекватната му реакция не като институция, а като общество. Много мощно се разяснява тематиката за тези няколко стотин души с присъди, които свободно се движат в обществото – само че това е единствено правният аршин. /…/ Бъдете сигурни, че в идващите месеци системата ще бъде задействана и огромна част от тези хора ще бъдат открити и въдворени. Не е това основният въпрос. Главният въпрос е за какво има такава категория хора, за какво публичната система разрешава това и това ли са единствените хора, които са опасност. Много хора са опасност за обществото по други аргументи, по психически характерности, заради други същностни черти, те живеят сред нас и обществото не реагира на тях.

Убитият Росен Ангелов, който свързваме с шесторното ликвидиране в Нови Искър, е общувал с доста хора, работил е на разнообразни места, кметове настояват, че са го виждали по какъв начин обитава във вилата, в това число настояват, че са виждали да води малолетни девойки – това е публичният проблем, посочи Русев и добави:

Критерият на търпимостта към сходен тип действия и държание е станал доста невисок. За да създадем нещо в обществото, би трябвало да увеличим възприятието на хората за това, че живеят в едно по-сигурно общество. Това може да стане освен със системите, това може да стане единствено с реорганизиране на самото общество. /…/ В нашето общество вратите са отворени за хора, които не се вписват в него, към които би трябвало да има особено отношение. Няма социална система за сканиране на самото общество и какви процеси стават в него.

Убийството на предприемача Петър Христов се трансформира в най-обсъжданата тематика в родния му град Велико Търново, където е концентриран и огромна част от неговия бизнес. Като покровител, само че и като спорна персона дефинират великотърновци убития предприемач. За него в региона се приказва като за „ сивия кардинал “ на Търново.  През последните години той получи най-големите публични поръчки в региона, а на крайници да открият негови обекти във Велико Търново са ходили Росен Плевнелиев като районен министър и министър председателят Бойко Борисов. 
Цялото изявление, както и репортаж от Велико Търново, може да чуете в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР