Затруднено е корабоплаването в почти целия участък на река Дунав

...
Затруднено е корабоплаването в почти целия участък на река Дунав
Коментари Харесай

Затруднено е корабоплаването по Дунав

Затруднено е корабоплаването в съвсем целия сектор на река Дунав поради ниското равнище. Има ограничение в газенето на корабите и натовареността на плавателните съдове. Най-проблемен в българският сектор на реката е регионът на остров Белене, където корабите „ Вит " и „ Осъм " наблюдават и отбелязват плавателния път непрекъснато.

Ниското равнище на реката сега се дължи на неналичието на превалявания през лятото. В българския сектор най-критична е обстановката в край остров Белене, където се намират и най-тесните сектори за мореплаване. Там се постанова корабите да минават поединично, като при разминаване би трябвало и да се изчакват.

инж. Павлин Цонев - шеф на ИАППД-Русе: Общо взето в целия сектор на реката се следят минимални стойности на корабоплавателния път, като се стартира от Германия, Австрия, Словакия, Унгария и Сърбия. Така че нещата са свързани и с климатичните промени, които са настъпили в последните 30 години и не престават да се усложняват.
Липсата на благоприятни условия за постоянно драгиране в българския сектор на реката в допълнение усложнява обстановката. След седемгодишно спиране драгажните действия са обновени едвам от предходната година. Въпреки ниските водни стоежи и сега два профилирани кораба удълбочават плавателния път край Вардим и Белене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР