Затръстванията по бул. Тодор Каблешков са винаги големи. © Цветелина

...
Затръстванията по бул. Тодор Каблешков са винаги големи. © Цветелина
Коментари Харесай

Седем са кандидатите за разширението на бул. "Тодор Каблешков"

Затръстванията по бул. Тодор Каблешков са постоянно огромни.

© Цветелина Белутова За реконструкцията на бул. " Тодор Каблешков " в сектора сред бул. " България " и ул. " Луи Айер " с дължина 975 м бяха подадени седем предложения. Поръчката е с планирана стойност от 10 млн. лева, които обаче не са обезпечени в бюджета на София. Тя беше оповестена през август, откакто общината реши да отдели разширението на булеварда в тази част от плана за пробива му сред улиците " Луи Айер " и " Емилиян Станев ", който бе предоставен на " Трейс груп холд " още през предходната година против 10 млн. лева

Причина за смяната в контракта на " Трейс " е включването на трамвай, смяната в габаритите и потребността от нови отчуждения по трасето сред бул. " България " и ул. " Луи Айер ". От отварянето на офертите в петък обаче се разбра, че компанията още веднъж ще се включи в конкуренцията за реорганизация на сектора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другите претенденти са известната с проблематичния ремонт на " Графа " " Джи Пи груп ", " Инмат София ", " ГБС-Инфраструктурно строителство ", която неотдавна подписа контракт за довършването на Южната дъга на околовръстния път за 140 млн. лева, " Бг Нова " и консорциумите " Геопът Каблешков " и " Инфраструктура 2019 година ".
Според Общия организационен проект на София бул. " Каблешков " е рингов бул. с по три ленти за придвижване в посока и трамвайно трасе сред тях, свързващ " Овча купел " с " Дружба ". По-рано се предвиждаше построяването единствено на автомобилно трасе с по две ленти за придвижване в посока.
С велоалея

В документите на поръчката се планува реорганизация на булеварда в близо километровия сектор или, по-точно, построяването на напълно ново южно платно. По съществуващото и в този момент северно платно е планувано построяването на велоалея и преасфалтиране. Проектът включва още канализация, отводняване и водоснабдяване, улично осветяване и електроснабдителна мрежа. Срокът за осъществяване е 180 дни.

" Наблягаме на развиването на трамвайното трасе, тъй като профилът на " Тодор Каблешков " е главен приоритет. Там е заложен трамваен кръг, който да стартира от " Цар Борис ", и е с две платна по три ленти с велосипедни ленти в двете направления ", разяснява в петък основният проектант на София Здравко Здравков. Той уточни, че е много евентуално реализацията на плана да се случи идната година.

Не е толкоз елементарно

Освен плануваните общо над 20 млн. лева по остарелия контракт с " Трейс " и за новата поръчка за реконструкцията на булеварда Столичната община ще би трябвало да обезпечи и милиони за отчуждения. От заповед на кмета Йорданка Фандъкова от 24 юли излиза наяве, че за 20 имота с обща повърхност към 8 дка са планувани близо 1.8 млн. лева, или приблизително по 230 лева./кв.м. Крайната цена обаче ще бъде избрана от съда. На финала пък е процедурата за отчуждаване на други 17 частни парцела, които също попадат в габарита на бъдещия бул..

За продължаването и разширението на бул. " Тодор Каблешков " се приказва още от 2007 година, когато кмет беше Бойко Борисов. Проектът беше включван неведнъж в годишните строителни стратегии и постоянно беше обявяван за приоритет, изключително преди избори. Но като се изключи връзката към бул. " Цар Борис Трети " и прокарването на ВиК мрежите под бъдещото трасе друго не е направено. За новите локални избори обаче тематиката отново е настояща.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР