Затова Министерството на енергетиката, съвместно с Комисията за енергийно и

...
Затова Министерството на енергетиката, съвместно с Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Важна информация във връзка с либарализацията на пазара на електрическа енергия


Затова Министерството на енергетиката, взаимно с Комисията за енергийно и водно контролиране, оферират още една опция на небитовите клиенти да получат отговор на основни въпроси по отношение на излизането на свободния пазар на електрическа енергия, преди приключването на крайния период за това – 10 юни 2021 година

Какви са изгодите от излизането на свободния пазар за небитовите консуматори?  

Възможност за избор на снабдител на електрическа сила, съгласуван с Вашия профил на ползване. 

Постигане на оптимални условия за доставка и балансиране.

Конкуренция сред доставчиците на електрическа сила и реализиране на по-добри условия за потребителите.

Какво ще се случи, в случай че до 10 юни не избрал снабдител и не е подадено заявление за избор на снабдител на свободния пазар на електрическа енергия, тъй че след 1 юли 2021 година към този момент да бъда снабдяван от него?

Ако до 10 юни 2021 година небитов клиент не е избрал снабдител и не е подадено заявление за доставяне с електрическа енергия на свободния пазар, тъй че действителните доставки да започват от 1 юли, електроснабдяването му няма да бъде прекратено. Той ще се доставя от досегашния си снабдител, само че в качеството му на снабдител от последна инстанция. Важно е да се знае, че ролята на доставчика от последна инстанция е да доставя при инцидентни, изключителни условия и цените там са доста по-високи. Пасивното държание от страна на потребителите в този случай е недопустимо, тъй като ще докара до повишение на сметките им за електрическа енергия.

Как да си избера снабдител на електрическа сила?

 

Договор за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени може да се подписа с всеки търговски индивид, който има лицензия за осъществяване на активността " търговия с електрическа сила “. 

Информация за всички снабдители на електрическа сила, по отношение на издадените им от КЕВР лицензии за осъществяване на активността " търговия с електрическа сила “ е налична на уеб страницата на КЕВР.

Небитовите клиенти, при избора си на снабдител по свободно контрактувани цени, следва да имат поради, че определеният от тях снабдител на електрическа сила би трябвало да бъде и координатор на балансираща група в сходство с Правилата за търговия на електрическа сила. 

Всеки небитов клиент самичък избира доставчика, с който да подписа контракт за доставка на електрическа сила, въз основа на предоставени предложения и свободно договаряне или при изискванията и по реда на Закона за публичните поръчки.

За по-пълна осведоменост и обезпечаване на опция за присъединяване на пазара на електрическа сила по свободно контрактувани цени КЕВР сътвори платформа за сравняване на цените на обособените участници и дефинира разпоредбите за работа с нея. Платформата е налична на следния интернет адрес: https://platforma.dker.bg/, както и на http://ofertizatok.bg/.

Какво би трябвало да знаете по отношение на дължимите заплащания при покупко-продажбите по свободно контрактувани цени?  

При подписване на контракт за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени страните подписват контракт за комбинирани услуги, като предмет на този контракт са продажбата на електрическа сила и заплащането на всички употребявани от крайния клиент услуги, включително - за мрежови услуги и за " отговорност за балансиране ". 

Следва да се има поради, че при доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени, цената за отговорности към обществото се начислява във фактурата настрана от цената на електрическата сила.

Какво да вършат тези от Вас, които са възложители на публични поръчки?

В случай, че сте възложители на публични поръчки, би трябвало да предприемете нужните законови дейности за възлагане на социална поръчка за избор на снабдител на електрическа сила при най-хубави за Вас условия по реда на Закона за публичните поръчки.

Какво би трябвало да знаете за платформата на КЕВР?  

Платформата е единна, централна, обществена уеб основана осведомителна система, която обезпечава достъп до настояща информация за офертите за доставка на електрическа сила.

Достъпът на всички крайни клиенти до платформата за сравняване на предложения е безвъзмезден.

Какво обезпечава платформата?  

Осигурява условия за еднообразно отнасяне на електроенергийните предприятия при сравняване на офертите за доставка на електрическа енергия; 

Осигурява критерии, въз основа на които да се прави сравнението, в това число услугите, които са публични; 

Предоставя точна и настояща информация, в това число датата на последната актуализация; 

Достъпна е за хора с увреждания, лесна за сетивно разбиране, функционално пригодна, разбираема и стабилна; 

Осигурява ефикасна процедура за съобщаване на съществуването на неточна информация по отношение на оповестените оферти; 

Извършва съпоставения, като обработването на персонални данни се лимитира до данните, нужни за сравняването.

Какви отговорности имат търговците на електрическа сила към платформата?  

Търговците на електрическа сила са длъжни да дават на оператора на платформата ежемесечно настояща информация за офертите си за крайните клиенти с предстоящо годишно ползване под 100 000 kWh, както и за клиентите с по-голямо ползване. 

Търговците на електрическа сила обезпечават информация за платформата във фактурите на клиентите или в приложения към тях.

Какви са рисковете, които могат да зародят в процеса по либерализация?

Риск да не се информирате навреме за настоящите офертите за доставка на електрическа сила и да не сключите контракт с снабдител на електрическа сила при най-хубави за Вас условия;

Риск да получавате своята електрическа сила на по-висока цена от снабдител от последна инстанция, в случай че не сте създали своя избор на търговец на електрическа сила до 30-ти юни 2021 година в това число, а на процедура – до 10 юни 2021 година

Колко постоянно мога да променям търговеца си на ток?

Реално можете да сменяте доставчика си всеки месец. Административната процедура за промяна на снабдител на ток стартира с подаване на заявление посредством определения снабдител в електроразпределителното дружество от 1во до 10то число на всеки месец и важи за идващия календарен месец. Възможно е да имате условия от доставчика си на ток за неустойки при авансово преустановяване на контракта Ви за доставка. Ако сте били служебно трансферирани към снабдител на ток на 1 октомври 2020 година, нямате такива неустойки.

Колко време лишава промяната на снабдител на електрическа енергия?

Заявления за промяна на снабдител на електрическа енергия в съответните електроразпределителни предприятия се подават единствено сред 1во и 10то число на месеца и важат за идващия календарен месец. Това значи, че, в случай че да вземем за пример сключите контракт с снабдител на 20ти януари, той от Ваше име (или Вие самите) би могъл да подаде заявката за промяна на снабдител в интервала 1ви-10ти февруари и действително договорът Ви ще важи от 1ви март.

Ако имате непокрити остарели отговорности, електроразпределителното дружество е задължено да Ви откаже процедурата по прекачване на нов снабдител на електрическа енергия, до момента в който покриете старите отговорности. Ако използваме горния образец, в този случай, в случай че покриете отговорностите си през март, ще можете да се прехвърлите на новия си снабдител през април.

Как ще се свържа с доставчика на ток?

При потребление на платформата на КЕВР за приемане на оферта от снабдител, би трябвало да предоставите контактни данни за връзка с Вас. Бъдещият Ви снабдител на ток ще употребява тези данни, с цел да се свърже с Вас и да Ви даде нужните документи, с цел да се придвижи процедурата.

Разбира се, постоянно можете да употребявате платформата, с цел да разгледате кои са компаниите снабдители на електрическа енергия в България и да се свържете с тях непосредствено без платформата.

Важно е да се има поради, че на платформата са качени единствено общоприетите условия на доставчиците. Тоест, в случай че потребителят се свърже непосредствено с доставчика, той може да им предложи и по-добри условия според от тяхното ползване.

За какво би трябвало да внимавам при избора на снабдител?

Когато избира снабдител, всеки консуматор първо гледа цената, само че това е единствено едно от изискванията в контракта. Обикновено тези, които оферират най-ниска цена, включват клаузи в договорите си, че цената е годна към сегашния миг и търговецът има право едностранно един път или два пъти в границите на контракта да я трансформира. Когато има такава уговорка, потребителят е в доста по-неизгодно състояние. Клиентите не трябва да се подвеждат и да гледат само ниската цена, а и да обръщат внимание на контракта в неговата целокупност.

Каква е процедурата по промяна на снабдител на електрическа енергия?

Своеобразен гид в процедурата за промяна на снабдител на електрическа енергия може да бъде бъдещият Ви снабдител на електрическа енергия. Повечето снабдители на електрическа енергия покриват огромна част от административната работа вместо Вас. Процедурата би трябвало да бъде изпълнена всякога, когато сменяте доставчика си на електрическа енергия и стартирането й стартира с сключване на контракт с бъдещия Ви снабдител.

В съответното електроразпределително дружество, което Ви обслужва, би трябвало да бъде подадено заявление за промяна на доставчика на електрическа енергия. Такива заявки могат да се подават единствено сред 1во и 10то число на месеца и важат от началото на идващия календарен месец.

Какво е свободен пазар на ток?

Свободният пазар на ток съществува в България от дълго време. За разлика от контролирания пазар, на който Комисията за Енергийно и Водно Регулиране дефинира цените, на свободния пазар цените се дефинират посредством свободно договаряне, като се изключи утвърждаваните от регулатора цени на мрежови услуги и цена " обвързване към обществото “. Вие имате правото да избирате снабдител на електрическа сила изцяло свободно, а доставчиците се конкурират да Ви обезпечат най-хубавата за Вас услуга по доставяне.

Какво е това СТП - Стандартизиран Товаров Профил?

Пазарът на ток работи на времеви шпации от един час или (в някои случаи) - на петнадесет минути. Когато се употребява електромер с почасово отчитане, остойностяването на електрическата енергия е според почасовото ви ползване. Ако разполагате с електромер, който регистрира единствено месечното количеството електрическа енергия и инкасатор идва да регистрира електромера Ви (голяма част от електромерите в България), тогава не е допустимо да се засече по кое време тъкмо сте консумирали силата. Заради това са въведени Стандартизираните Товарови Профили. Това са формули, препоръчани от електроразпределителните предприятия и утвърдени от КЕВР, по отношение на които месечното ви регистрирано количество електрическа енергия се разпределя в часови шпации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР