Затопляща се, бързо променяща се Арктика е новото нормално и

...
Затопляща се, бързо променяща се Арктика е новото нормално и
Коментари Харесай

По-топла Арктика е новото нормално

Затопляща се, бързо изменяща се Арктика е " новото обикновено " и не демонстрира никакви признаци за връщане към постоянно замразналият северен район от предишното. Това демонстрира нов отчет на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединени американски щати.

Директорът на програмата за проучване на Арктика към NOAA доктор Джереми Матис съобщи, че районът е предоставял страхотна услуга на планетата - действайки като ледник.

" Сега оставихме вратата на хладилника отворена ", добави той.

Д-р Матис приказва на годишната среща на Американския геофизичен съюз в Ню Орлиънс, където NOAA показа годишното си резюме на достиженията на науката по отношение на Арктика.

Това е 12-ият отчет, направен от администрацията. И въпреки да уточни " няколко аномалии " в неотдавнашното държание на стоплянето в Арктика, доктор Матис акцентира: " Можем да потвърдим, че няма да остане в сигурното си замръзнало положение ".

" Това, което е в действителност обезпокоително за мен, е, че виждаме, че Арктика се трансформира по-бързо спрямо което и да било друго време в познатата ни история ", предизвестява ученият.

Скоростта на смяната, прибавя доктор Матис, е направила доста мъчно хората да се приспособяват.

" Села биват заличавани, изключително в северноамериканската част на Арктика, създавайки някои от първите климатични бежанци ", добавя специалистът.

" А темпото на повишаване на морското ниво се усилва, тъй като Арктика се затопля по-бързо, в сравнение с чакахме даже единствено преди десетилетие ", акцентира още ученият.

Учените показват, че е ясно, че провокираните от индивида климатични промени способства за превръщането на Арктика в по-топло и по-динамично място. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР