Затоплянето на климата в района на Северния полюс се е

...
Затоплянето на климата в района на Северния полюс се е
Коментари Харесай

Затоплянето в Арктика се е ускорило през последните 40 години

Затоплянето на климата в региона на Северния полюс се е ускорило през последните 40 години, като общата му скорост е 3,7 пъти по-бърза от международната за същия интервал, се показва в отчет на Китайското метеорологично ръководство за изменението на полярния климат за 2022 година, показан в четвъртък, съобщава .

Полярните райони, които са ледените шапки на планетата, са чувствителни зони и измененията там оказват мощно влияние върху времето и климата на Земята, както и устойчивото развиване на стопанската система.

През последните 40 години стоплянето в Арктика се е ускорило, като общата му скорост е достигнала 0,63 на всеки 10 години за интервала 1979 година – 2022 година, което е 3,7 пъти по отношение на световното стопляне от 0,17 на 10 години, се показва в отчета. От 2014 година площта на морския лед е почнала бързо да понижава, се прибавя в отчета. Данните на метеорологичните спътници Фънюн-3 демонстрират, че междинната му месечна повърхност през февруари и септември 2022 година е била надлежно 23,84% и 2,96% по-малко от междинното годишно равнище.

От 1984 година до 2022 година концентрацията на парникови газов в атмосферата на арктическия и антарктическия райони демонстрира постоянна възходяща наклонност, което подхожда на световните трендове, се показва още в отчета. В него се отбелязва също, че измененията в количеството на озона в Северния и Южния полюси са разнообразни, като в региона на Антарктика озоновата дупка през 2022 година е била малко по-малка спрямо година по-рано. В Арктика междинното количество на озона от края на декември 2022 година до март 2023 година е било извънредно високо.

На фона на рисковите метеорологични условия китайски специалисти приканиха избрани страни да загърбят политическия си дневен ред, да подхващат фрапантни дейности и да засилят интернационалното съдействие за ограничение на световното стопляне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР