Затоплянето на климата може да доведе и до неочаквани последствия.

...
Затоплянето на климата може да доведе и до неочаквани последствия.
Коментари Харесай

Лекар: Страхът от нов зомби вирус от Сибир е по-скоро теоретичен

Затоплянето на климата може да докара и до непредвидени последици. Учени предизвестяват, че поради измененията в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии. Може ли нов зомби вирус от Сибир да докара до нова опасност? Темата пред NOVA коментира ръководителят на лаборатория в БЕРН доктор Аспарух Илиев.
" Това е по-скоро един научен боязън. С покачването на международната температура стартира и разтапяне на вечнозамръзналите елементи на Земята. В тези райони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, даже на милиони години. И в него - доста надълбоко защитени от светлина и от О2, е доста евентуално да има вируси, които ние не сме срещали досега ", разяснява специалистът. По думите му има няколко поручвания от последните години, които демонстрират, че вирусите от преди милиони години резервират своята интензивност в тези тежки условия, т.е. могат да заразяват.
" Хубавата вест е, че досега не сме разкрили такива, които да заразяват хора. Тъй като вирусите са голям свят, който заразява най-разнообразни организми - хората сме единствено една дребна част от тях. До момента антични вируси, които заразяват хората няма. Но в случай че има, е доста евентуално да бъдат такива, които не сме срещали в живота си ", уточни лекар Илиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР