Затлъстяването епидемично нараства в целия свят. За това предупреди председателят

...
Затлъстяването епидемично нараства в целия свят. За това предупреди председателят
Коментари Харесай

70% от българите са с наднормено тегло

Затлъстяването епидемиологично нараства в целия свят. За това предизвести ръководителят на Българското сдружение по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

По данни на СЗО от тази година, с наднормено тегло и затлъстяване са 1,9 милиарда възрастни и над 75 милиона деца до 19-годишна възраст. През последните 50 години породи дефиницията хомо обезус - тлъст човек.

Метаболитното здраве включва естествени обиколка на талията, кръвна захар на гладно, систолно кръвно налягане и триглицериди. Оказва се, че едвам 12% от американците са метаболитно здрави, съгласно изследвания.

 Затлъстяването - епидемията и на идващия век
Затлъстяването - епидемията и на идващия век

5 кг. надолу оправят секса при мъжете

Автоматизацията и компютъризацията на работното място, гъстата транспортна мрежа, възходящата урбанизация и обществените фактори са в основата на затлъстяването.

Масовата приложимост на висококалорийни евтини нездравословни храни води до затлъстяване, само че макар полемиките и осведомителните акции, съгласно Борисова, не са взети задоволително ограничения.

Затлъстяването е важен рисков фактор за развиване на редица хронични болести, като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни болести.

От 1994 година нараства честотата на заболелите от диабет . През 2000 година има 151 млн. диабетици в света, а през 2015 броят им доближава 415 млн. Мъжете с това заболяване са повече от дамите, демонстрират статистическите данни.

Към 2012 година с поднормено тегло у нас са 1.58%, до момента в който с наднормено тегло и затлъстяване са общо 70% от българското население , изясни Борисова. Затлъстяване имат най-често хора сред 20 и 44 години. Това значи, че хората в най-трудоспособна възраст са измежду най-често заболелите от диабет.

В България месечно човек употребява 1.5 кг захар и 16.5 литра безалкохолни питиета , сочат данните. Въпрос на самодисциплина и на знание е, че тяхната приложимост не е потребна, съобщи проф. Борисова.

 124 милиона деца по света със затлъстяване
124 милиона деца по света със затлъстяване

Други 213 милиона деца са с наднормено тегло през 2016 година

Разходите за реклами за бързо хранене, като бургери, пържени картофки или подсладени питиета, са с 12% повече от тези за здравословни храни.

" Кажи ми каква храна ядеш и аз ще ти кажа що за човек си ". Тези думи на френския публицист Саварен са настоящи и през днешния ден, счита експертът.

Малко над 420 000 българи имат диабет , а към 225 000 са в преддиабетно положение по данни от 2012 година През 2015 година диабетиците към този момент са над половин милион.

За да се понижи диабетът, би трябвало да се лекува първопричината, а точно затлъстяването , безапелационна е Борисова. Ключов фактор в предварителната защита на затлъстяването, съгласно нея, е възпитанието в фамилията. Тя поучава родителите да не разчитат на учебното заведение, а да се погрижат сами за възпитанието на децата си.

 280 хиляди българи страдат от затлъстяване
280 хиляди българи страдат от затлъстяване

Данъкът „ нездравословни храни “ нямало да реши казуса

Програмата за диабетици може да включва психотерапия, диетотерапия и кинезитерапия. Те биха спомогнали доста за контрола на болестта.

С диета и работа с кростренажор се резервира мускулната маса, акцентира експертът. Тя е на мнение, че с помощта на актуалната техника можем с акуратност да направляваме тежестта си.

" Трябва да се промени мисленето. Живеем в свят с доста стрес и посягаме към хладилника, а това постоянно отключва сходни болести ", безапелационна е Борисова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР