Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет

...
Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет
Коментари Харесай

Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет

Затлъстяването е измежду водещите аргументи за пандемията от захарен диабет вид 2. За предварителната защита му специалистите предлагат рационално хранене и физическа интензивност. Това бяха главните констатации, направени по време на извършения пети модул от образованието на здравни публицисти „ Часът на диабета”, съобщи БГНЕС.

„ Ранното сложно лекуване на диабет вид 2 е от значително значение за положителния надзор на заболяването. Здравословният метод на живот с умерена консумация на храна и задоволителна физическа интензивност са в основата на предварителната защита против затлъстяването, а от там и против редица хронични болести, каквото е диабетът “, съобщи ръководителят на Българското сдружение по ендокринология и експерт по заболявания на обмяната проф. Анна-Мария Борисов.

В лекцията проф. Борисова посочи, че затлъстяването нараства епидемиологично и по данни от 2016 година засегнатото население в света 1,5 милиарда души. По данни на международната здравна организация от тази година, в света има 1,9 милиарда възрастни хора с наднормено тегло и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.

Сред аргументите за затлъстяването се подрежда и високата консумация на захар в актуалния свят. Изследванията демонстрират, че под формата на разнообразни храни и питиета човек изяжда 1,5 кг. захар месечно.

Индексът на телесната маса у нас за интервала 2006-2012 година демонстрира, че над 70% от българите са с наднормено тегло. У нас повече от половин милион души имат диабет вид 2, повече от половината от диабетиците са със затлъстяване – 51,6%. Според експертите затлъстяването е и измежду водещите аргументи за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. 20% от мъжете и 25% от дамите в България пък са физически неактивни, сочат данните.
„ Причината за затлъстяването е енергиен дисбаланс – повече слагаме в устата, в сравнение с изразходваме “, счита проф. Борисова, която шеговито назовава актуалния човек Homo obesus (Затлъстял човек). Според нея възпитанието в фамилията от ранна детска възраст е основно и играе роля на значим фактор в предварителната защита против наднорменото тегло, а оттова и на диабета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР