Затиснати от постоянното усещане за тегнеща над тях заплаха, футболистите

...
Затиснати от постоянното усещане за тегнеща над тях заплаха, футболистите
Коментари Харесай

„Сан Мамес” би тревога за Реал Мадрид

Затиснати от непрекъснатото чувство за тегнеща над тях опасност, футболистите от топ равнището си създадоха в годините цялостен боеприпас от подготвени реплики за отбягване на изричане на глас на способната да им навреди мъчителна истина и се отвръщат от тях единствено по някоя случайност. Така се случи с Марсело, комуто репортерите в събота вечерта припомниха след равенството на Реал Мадрид против Атлетик Билбао на „ Сан Мамес” (1:1), че Барселона още веднъж е излязла отпред в класирането на Ла Лига. Вторият капитан на „ белите” изглеждаше като да освободи напиращите и арестувани вътре у него думи: „ Не искахме това да става.”

Беше една напрегната септемврийска вечер в Билбао, с по този начин наелектризираща конюнктура на стадиона, която преди време подсказваше, че шампионата към този момент е същински почнало и нищо няма да се реши чак до май месец. Тези времена и усещания обаче се прекатурнаха с главата надолу като климатичната картина на планетата от появяването на Лионел Меси и малко на брой го знаят по-добре от Марсело – очевидец от 2006 година насам на това какво се случва, когато Барса поведе в класирането, колкото и рано да е в сезона и колкото и дребна да е точковата разлика. Септември може да бъде и най-жестокият месец.



Марсело дебютира за Мадрид на Фабио Капело в сезон 2006/07 – точно последния, в който тимът от Чамартин игра при срещуположен вятър и навакса закъснение от безконечния противник, с цел да вдигне купата. Оттогава изтекоха още 11 сезона, като Барса стана първенец в седем случая, а Мадрид – единствено в три.

Обръщането на тази наклонност беше огромната задача на Зинедин Зидан, който си призна какъв брой му е болно при загубването на последната купа след изпускането на цели 7 точки сред август и септември 2017 година. Неговият правоприемник Юлен Лопетеги при представянето си на поста пък показа, че първата му задача ще е да се върне хегемонията в Испания. „ Всеки мач в Ла Лига е финал”, сподели той преди два месеца и по тази причина не е необичайно, че равенството на „ Сан Мамес” би паника вътре в клуба, колкото и да се изпращат отвън стените на „ бялата” цитадела послания за опазване на вярата. Вдъхващите скептицизъм обстоятелства получават все по-голяма тежест на Чамартин.



Най-забележителният от тях е отсъствието на Кристиано Роналдо и отзвукът измежду тима, като това е най-видимо в спада на броя отправени удари към вратата приблизително на мач. Заслуга на Лопетеги е, че придаде на този Мадрид по-прилягащ на качеството на играчите му ред в играта, като се позволяват по-малко голови положения и се градят по-добре офанзивите – в този момент има общо 2965 точни подавания против едвам 2253 в първите четири кръга предишния сезон. Остава единствено да се подобрят нещата в завършващата фаза, където геният се отличава от старателния възпитаник.

Оказва се, че предишния сезон на този стадий от шампионата „ лос меренгес” са отправили с 11 удара повече от в този момент, а в цялата спортна година Кристиано Роналдо е шутирал приблизително по седем пъти на мач, като, най-малко към този миг, Гарет Бейл (4 удара приблизително на мач), Карим Бензема (2,5) и Марко Асенсио (3) не съумяват да се приближат до тези индикатори. Както сподели изнервеният Лопетеги в отговор на въпроса какво е липсвало за победа на „ Сан Мамес”: „ Липсваше ни един вкаран гол повече от противника. Може и да ви звучи малко наперено, само че е самата истина.”



Активността във връзка с отправените удари обаче не е единственият фактор, който демонстрира спад в тима след напускането на Кристиано Роналдо. Работещите в анализаторския щаб на Мадрид показват под секрет, че португалецът е бил решаваща фигура повече поради своя инфекциозен шампионски темперамент, а не толкоз поради головете си. Тези специалисти предизвестиха управлението, че спортният пламък в състава гасне с напускането на португалеца и е нужно да се потърсят нови тласъци. Доста напрегнати бяха вътрешните диспути през лятото в тази организация, специализирала се в предвиждането на всичко, изключително на вероятните компликации и трудности.

При неналичието на освежаващи състава нови попълнения – бяха доведени играчи за съвсем 100 млн. евро, а още нямат и един мач в Ла Лига – остават единствено очакванията, че Лопетеги има голяма мощ да убеждава в методите си и че ще разцъфне съдействието му с още неразгърнали до дъно капацитета си футболисти като Иско. „ Състезателният ни темперамент си остава недокоснат – съобщи халфът след мача, в който вкара едвам втория си гол с глава в 234 мача в шампионата. – Не може да се изпада в крайни подозрения единствено поради едно тъждество, още повече че влязохме в мача след три следващи победи.”



Три следващи победи, и то безапелационни и с блестяща игра на моменти, само че против Хетафе (2:0), Жирона (1:4) и Леганес (4:1). Три следващи победи, които не попречиха на някои от треньорите в клуба да открият тревожни признаци в груповото действие на тима.

Анализаторите от щаба показват, че против Жирона „ белите” бяха на ръба от закъснение с два гола, преди да получат две рядко срещани дузпи за необясними нарушавания на Муниеса и Понс и да извърнат резултата; че против Леганес отборът не се усещаше уютно, до момента в който в 48-мата минута пазачът на Бензема – Димитриос Сиовас, не напусна позицията си необичайно и излишно, с цел да докара до гола на французина за 2:1. Докладите заключаваха, че „ лос меренгес” блясваха единствено след изключителни неточности на противниците. Грешки, които на „ Сан Мамес” по този начин и не пристигнаха.

„ Държахме контрола над мача, владеехме топката, създадохме повече и допуснахме по-малко положения, само че топката по този начин и не искаше да влезе”, изясни в доста спокоен звук Иско.



Ако футболът беше толкоз елементарен като трупането на статистики, наваксването на две точки по отношение на Барса за осем месеца не би трябвало да е задача, която толкоз доста да тревожи врели и кипели в играта играчи като Марсело, нито изкусни в занаята треньори като Лопетеги. Само дето и двамата си потеглиха доста смутени и с притеснен тип от „ Сан Мамес”.
Диего Торес, „ Ел Паис” Примера дивисион 4 кръг, събота 15 септември  Атлетик Билбао 1:1краен резулат  Реал Мадрид
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР