Затънала в калта, живееща под пластмасов брезент до препълнени кошчета

...
Затънала в калта, живееща под пластмасов брезент до препълнени кошчета
Коментари Харесай

Мигрантските лагери в Гърция - много опасно място за жени

Затънала в калта, живееща под пластмасов брезент до претъпкани кошчета за отпадък, 18-годишната афганистанка Мерзие Ескандари знае, че я чака още един тежък ден в лагера за бежанци на гръцкия остров Хиос. Ежедневието ѝ стартира със стоене на опашка пред вонящи тоалетни, приемане на две бутилки вода и порция ориз, а по-късно ще спи на студа без ток. Това споделя в собствен репортаж за Агенция Франс Прес Елени Колиопулу, съобщи БГНЕС.
Лагерът Vial на Хиос разполага с места за 1000 души, само че в него към този момент са натъпкани близо 5000. Някои от тях, като Мерзие, са на къмпинг в близката маслинова гора.
За да поддържат топла или да готвят храна, мигрантите режат клони от маслиновите дървета и палят огньове в железни кофи. Миризмата на пушек, мръсна вода и боклуци прониква на всички места в лагера.
Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) и неправителствени организации споделят, че неналичието на хигиена не е единственият проблем в лагера. Той може да бъде рисково място - изключително за дамите. " Несигурността, изключително през нощта, постоянно се загатва от дамите ", споделят от ВКБООН.
Импровизираният лагер е дом на мъже от разнообразни националности, които са мигрирали тук сами.
Human Rights Watch неотдавна би паниката и прикани гръцкото държавно управление да " работи неотложно, с цел да обезпечи безвредни и хуманни условия за дами и девойки " в мигрантските лагери. Правозащитната организация прикани гръцките управляващи да " разпознават уязвимите хора, в това число бременни дами, млади майки и девойки жертви на полово принуждение и други насилствени дейности ", както и инвалиди, и да им предложат уместно настаняване.
Страхове за сигурността
" Простият акт да отидете до тоалетните наподобява прекомерно опасен за дамите и девойките ", написа Хилари Марголис от Human Rights Watch в отчет за изискванията на живот за дамите в лагера " Мория " на остров Лесбос.
Зубаида, афганистанка, живееща в " Мория ", споделя пред правозащитничката по какъв начин стопира да пие чай в шест часа всяка вечер, с цел да не се постанова да върви до тоалетната през нощта. Тя се опасява да не бъде изнасилена.
Амино Абдухахи Ахмат, сомалийка в лагера в Хиос, сподели за Агенция Франс Прес, че " през нощта би трябвало да вървим до тоалетните три или четири дами дружно, тъй като се опасяваме от пияните мъже ".
Лекари без граници (MSF) организират стратегия за поддръжка на мигранти, жертви на полово принуждение, доста от които са дами. Ирини Папанастасиу, гръцки представител на MSF, съобщи, че някои дами са станали жертва на обезчестяване, само че не е ясно по кое време и къде са се случили нападенията.
Предвид пренаселеността и тежките условия в лагерите, гръцкото държавно управление даде обещание да трансферира към 20 000 души на континента до края на годината. Но притокът на новопристигнали " е бил по-голям от трансферирания брой и изискванията в лагера остават извънредно сложни ", съобщи Лида Лакка от ВКБООН в Хиос пред Агенция Франс Прес.
Все отново Мерзие споделя, макар компликациите в лагера, " несъмнено, тук е по-добре, в сравнение с в Афганистан ". За да избяга от раздраната от войната страна, тя оставя зад тила си брачна половинка си и поема на пътя с родителите си и двете си по-малки сестри. Отнема им съвсем една година, в това число един месец в турски затвор и шест или седем опита да преминат от брега на Турция до остров Хиос.
" Не съм имала добър живот в Афганистан и не ми липсва ", сподели тя. " Искам работа и обучение. Искам да бъда доктор ", споделя младата афганистанка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР