Засягане от строителството на под 3% от територията на Национален

...
Засягане от строителството на под 3% от територията на Национален
Коментари Харесай

Община Банско ще прави плановете за новия лифт и разширяването на ски зоната, обяви екоминистърът

Засягане от строителството на под 3% от територията на Национален парк " Пирин " и изсичане на най-малко дървета за създаване на вторият кабинков въжен превоз над Банско, това дадоха обещание през днешния ден на взаимна конференция министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на града Георги Икононов.

" Твърди се, че 48 % от територията на Национален парк " Пирин " ще бъде застроена, само че в действителност с изменението, което беше направено на 28 декември, се позволява строителство единствено в 2 % от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 % в ски зоната в Добринище. Тоест - приказваме за 2.6 %, като става дума само за спортна и съпътстваща я инфраструктура, и никакво друго строителство – нито хотели, нито заведения за хранене ", уточни Димов, цитира от радио " Фокус " – Пирин.

Обяснението му идва на фона на митинги от природозащитници и жители, който се организират всекидневно от 28 декември насам. Димов посочи, че община Банско има последващо обвързване да създаде организационен проект за зоната, който би трябвало да мине през екологична оценка и оценка за сходство. Той уточни, че на 28 декември са били променени единствено режими, а в проекта на общината ще има съответни параметри, които подлежат на екологична оценка и оценка за сходство.

На срещата през днешния ден в Банско е било конкретизирано, че общината ще в оптимално къси периоди ще стартира подготовка на устройствения проект. Димов добави, че съответните капиталови оферти също ще подлежат на оценка за влияние върху околната среда и процедури, които ще включват публично разискване. Министърът на околната среда и водите добави, че на 3 януари 2018 година в една от обществените мрежи ще дава отговор онлайн на всички, които имат въпроси по тематиката.

Управляващите Банско подсигурили, че в планината няма да има нищо неправилно

" Аз като кмет, цялото общинското управление и общинските съветници, няма да позволим да се отсече едно дърво повече от това, което е нужно за построяването на втората кабинка и оптимизацията на ски зоната в Банско ", сподели пък кметът на Банско Георги Икономов. Той добави, че локалните хора държат на природата в региона повече " от тези, които седят единствено в София, на жълтите павета ".

В отговор на въпрос Икономов се затрудни да уточни какъв брой дървета тъкмо ще бъдат отсечени за построяването на втория въжен превоз в Банско, само че за остарелия са били отсечени към 2 000 кубични метра дървесина. " За да има някакво съпоставяне ще кажа, че годишният приръст на дървесина в Парк " Пирин " е към 80 000 кубични метра, т.е., сами може да сметнете за каква разлика става въпрос. Двете горски стопанства на територията на Община Банско добиват към 20 000 кубични метра дървесина годишно, тъй че 2000 са 10 % и то еднократно сечене ", сподели още Георги Икономов, представен от " Фокус ".

Икономов назова ръководещите Банско същинските гаранти за това да не се случва нищо неправилно в планината. Той разясни, че Законът за предпазените територии позволява строителство на спортни уреди.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР