Застудява, очаква се и силен вятър Шофьорите да не тръгват

...
Застудява, очаква се и силен вятър Шофьорите да не тръгват
Коментари Харесай

АПИ: слагайте зимни гуми, иде сняг

Застудява, чака се и мощен вятър

Шофьорите да не потеглят с летни гуми към планинските проходи, тъй като прогнозата на синоптиците планува утежняване на времето. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

По високопланинските проходи през идващото денонощие се чака утежняване на времето и на доста места е допустимо дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за доста захлаждане. В тази връзка Агенция „ Пътна инфраструктура “ моли водачите, на които им следва пътешестване през планинските проходи, да не потеглят на път с коли с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Пътноподдържащите сдружения са подготвени да реагират незабавно и да обработят настилките, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и ще подхващат нужните дейности за обработка на настилките във високопланинските региони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. По проект 234 би трябвало да бъдат снегорините в подготвеност на територията на столицата. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова посочи, че ще има 53 снегорина на територията, която е отвън градската част по републиканските и общинските пътища. „ Има спомагателна техника. 52 броя спомагателна техника за града и 14 броя спомагателна техника за зоните към София ", сподели Фандъкова.

„ От 23 октомври започнаха инспекции на сътрудниците от Столичния инспекторат за готовността на почистващите компании за зимния сезон. Вече са тествани две от компаниите. Общо на 8 зони е разграничена София, настрана от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която дава отговор Столична община “, добави кметът и посочи, че инспекцията ще продължи до 26 октомври.

В същото време до – 1°С е паднала температурата тази заран в региона на Института по земеделие в Кюстендил, доцент доктор Илияна Кришкова, краткотрайно изпълняващ длъжността на шеф в научния институт, представена от Агенция " Фокус ". Това е и първото по-сериозно рухване на температурата от началото на есенния сезон.

Минусовите градуси са регистрирани към 8.00 часа. Институтът по земеделие в Кюстендил е ситуиран в землището на село Ябълково, една от най-ниските точки в Кюстендилска долина, през която минават три реки – Струма, Банщица и Бистрица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР