Застреляният вчера въоръжен нападател във Виена е 20-годишен, роден и

...
Застреляният вчера въоръжен нападател във Виена е 20-годишен, роден и
Коментари Харесай

Застреляният във Виена нападател - ислямист от албански произход

Застреляният през вчерашния ден въоръжен нападател във Виена е 20-годишен, роден и израснал в града. Той е бил в регистрите на австрийското контраразузнаване като един от 90-те австрийски ислямисти, поискали да заминат за Сирия, заяви в " Туитър " основният редактор на виенското списание " Фалтер " Флориан Клент, представен от Ройтерс.

Без да показва източника на информацията, Кленк твърди, че нападателят Куртин С. има " албански корени ", а родителите му са от Северна Македония. Полицията е считала, че той не е кадърен да възнамерява офанзива във Виена, прибавя журналистът.

По-рано и канцлерът Себастиан Курц съобщи на ексклузивен брифинг, че един от нападателите е бил обезвреден. Все още се търси минимум още нападател, който е избягал от мястото на престъплението, заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер, предадоха международните организации. 

Властите изрично дефинират офанзивата нощес като терористичен акт, а вътрешният министър разгласи, че обстановката остава извънредно тежка и прикани хората да си останата по домовете. Всички възпитаници са освободени от занятия през днешния ден. Българското Министерство на външните работи също излезе с рекомендация през днешния ден към сънародниците ни във Виена да не излизат от домовете си. От известието на Външно излиза наяве, че полицейската интервенция продължава.  " В австрийската столица е в ход огромна полицейска интервенция, чиято цел е установяването и издирването на причинителя на престъпния акт. В центъра на града краткотрайно е пресечен градският превоз, автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града. Към момента няма данни за потърпевши български жители при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ. ", оповестяват от Министерство на външните работи

Нападателите са били експерти и са добре въоръжени, съобщи канцлерът Курц. Мотивите за серията стрелби в австрийската столица нощес към момента не са известни. Потвърждават се данните обаче, че се е стреляло най-малко на 6 разнообразни местоположения в града. 

Директорът на службата за социална сигурност Франц Руф заяви, че се стягат граничните инспекции и че са обособени пропускателни пунктове за инспекция на коли във Виена, съобщи Франс прес.

Чешката полиция пък разгласи, че е почнала инспекции по границата с Австрия след нападението във Виена, съобщи Франс прес.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР