Застрашените видове животни се ползват със значително по-слаба защита от

...
Застрашените видове животни се ползват със значително по-слаба защита от
Коментари Харесай

Застрашените видове животни са с по-слаба защита от разрешените за лов

Застрашените типове животни се употребяват със доста по-слаба отбрана от така наречен стопански значими типове, т.е. от тези, които са позволени за лов и лов на риба . Това демонстрират резултатите от природозащитната организация WWF, която е изготвила първото по рода си изследване за мащаба на закононарушенията против дивата природа в България. Данните сочат, че закононарушенията против вторите са глобени по-често и с по-голяма суровост. Близо 60% от досъдебните производства, формирани от прокуратурата, както и 2/3 от всички неоправдателните присъди на първа инстанция , в действителност са за противозаконен лов и лов на риба на незастрашени типове.

Според статистиката в границите на пет години инспекциите са записали едвам 2818 потърпевши диви животни . Повечето от тях са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). В съпоставяне, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас - Спасителният център за диви животни на " Зелени Балкани " в Стара Загора и Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки на фондация " Геа Челониа ", са записали в пъти повече ранени животни. През първия са минали 8219 ранени птици, а вторият е обгрижил над 1100 сухоземни костенурки.
 Снимка 573469
Източник:

Притеснително е още и че има данни за убити екземпляри от предпазения тип кафява мечка, че бракониерството на диви кози се трансформира в опасност за опазването на типа и че хиляди птици стават жертва на човешка интервенция. При другите типове животни се следят разнообразни видове закани. Голяма част от засегнатите бозайници са от разред прилепи. У нас живеят 33 от 35-те европейски типа прилепи. Сред най-големите закани за тяхното оцеляване се дефинира изгубването на естествените им местообитания. Причина за това е неправилното стопанисване на горите и премахването на остарели, кухи дървета, в които те живеят. Друг проблем са пестицидите, които ги тровят посредством главната им храна - насекомите.

При влечугите най-често става дума за сухоземни костенурки. Голям проблем при сухоземните костенурки е човешката интервенция. Те биват вземани от дивата природа и отглеждани като домашни любимци или атракция в заведения. Понякога стават жертва на пътен трафик или косене на трева. Най-голям брой наранени екземпляри има измежду птиците. Статистиката на Спасителния център в Стара Загора демонстрира, че от 2010 година насам броят на птиците, минали през центъра, устойчиво се усилва, което е вероятен индикатор за засилен напън върху птиците в България. Друга причина за това нарастване може да бъде и по-добрата осведоменост на жителите да алармират за потърпевши животни. Основните опасности при птиците са свързани с отстрел, отравяне, заличаване на гнезда, както и пътен трафик. Има информация и за групи от птици, станали жертва на птичи грип. Есетровите риби в Дунав не престават да са сериозно застрашени.

Друго изследване на WWF сочи, че единствено за 2020 година правоприлагащите органи в България са разкрили 260 уреди от вида " кърмаци " - дълги въжета с куки и тежести, които се слагат на дъното на р. Дунав и се употребяват за противозаконен улов на сериозно застрашените есетри. Общата им дължина е 23 450 метра . WWF работи от години за запазване на останалите есетрови популации по Долен Дунав и предизвестява, че каналите за незаконен трафик на диви животни подкрепят и други незаконни действия като фалшификации, отвличания и транспорт на опиати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР