Застрашени от опустошително избелване са коралите в Големия бариерен риф

...
Застрашени от опустошително избелване са коралите в Големия бариерен риф
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е сериозно застрашен заради затоплящия се климат

Застрашени от опустошително избелване са коралите в Големия бариерен риф край крайбрежията на източния австралийски щат Куинсланд, съобщи ДПА.

Според австралийската екоорганизация „ Съвет по климата “ нови подводни фотоси демонстрират цялостните мащаби на бедствието. Засегната зона е с дължина 1100 км от остров Лизард до островите Кепел.

Експертите означават, че повода е стоплянето на морската вода в региона.

Диана Клайн, началник на план за наблюдаване на околната среда „ Корал Уатч “, посещава изследователската станция на остров Херон в южната част на Бариерния риф в продължение на 25 години и споделя, че това е най-сериозното избелване, което е виждала до момента.

„ През последните няколко години остров Херон съумя да избегне няколко случая на избелване, само че сегашният му тип е просто унищожителен “, сподели тя.



Големият бариерен риф е все по-застрашен поради световното стопляне. В условия на нараснала температура коралите отблъскват водораслите, които са виновни за оцветяването им и живеят дружно в симбиоза.

Избелените корали към момента са живи и могат да се възстановят. Според специалистите обаче много топлата морска вода ги прави податливи на заболявания, които могат да ги убият.

„ Ако водата не се охлади през идващите седмици, е въпрос на време избелелите корали да умрат, “ добавя Клайн.

На някои места до 80% от коралите избеляват, когато температура на водата доближава до 30 градуса по Целзий, отбелязва ДПА.

Снимки: pixabay




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР