Застрашена е идентичността на българските общности в Украйна. До това

...
Застрашена е идентичността на българските общности в Украйна. До това
Коментари Харесай

Депутатите обсъдиха как България да защити българското малцинство в Украйна

Застрашена е идентичността на българските общности в Украйна. До това умозаключение е стигнал водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според става въпрос за доста сериозен проблем, който се обрисува да се появи сред двете страни по отношение на ощетяване на правата на българската общественост в Украйна.
Това е станало ясно след извършен диалог на външния министър Екатерина Захариева с нейн сътрудник от Украйна.
Поради тази причина след решение на председателски съвет в дневния ред на Народното събрание беше включена декларация за административно-териториалната промяна в Украйна и отбраната на целостта на българската общественост. Освен от Валери Симеонов, тя беше подписана от ръководителя на групата на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, съпредседателят на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов и Полина Цанкова от „ Воля ".
Симеонов изясни, че. Това ще обезличи българският център и ще бъде доста тежък удар върху цялата наша диаспора. Административната промяна, която се бави от три години, ще стартира с нашето малцинство.
Той сложи въпроса за това би трябвало ли да поддържаме Украйна по пътя й към НАТО и Европа.
, тъй като е без предварителни разисквания в работна група. От левицата показаха и неразбиране от отсъствието на външния министър Екатерина Захариева в пленарната зала.
„ Нормално е българската позиция да е в отбрана на българската общественост. Къде е българският външен министър обаче в тази обстановка. Може да подписва всевъзможни заявления, само че в това време, когато би трябвало да бъдат предпазени ползите на българската общественост в Украйна, се трансферира топката към Народното събрание “, сподели Валери Жаблянов от левицата.
Управляващите. Представителят на партията Христо Гаджев я дефинира като значим сигнал, че България в действителност следи по какъв начин се извършват уговорките.
" Спомена се правото на локално самоуправление и правото на самоопределяне. В последна сметка една от задачите на тази промяна в Одеска област са идните локални избори в Украйна. Защо в този момент ли, ами тъй като следва юни месец това да влезе ", сподели той и изясни, че промяната би трябвало да завърши.
Според него накъсване на Одеска област ще докара до по-малка политическа представителност на българите в Украйна.
" Тук желая да дам образец с Европа. Ние сме в Европа, Украйна се стреми в Европейски Съюз. Примерът на всички страни-членки е да дават възомжност на дребните общности, на малцинствата в тях, да имат своите представители в локалните управляващи ", посочи още Гаджев. Според него е значимо Украйна да покаже, че се придържа към европейските стандарти.
От Движение за права и свободи оповестиха, че декларацията за целостта на българската общественост в Украйна не взема решение нито един въпрос.
" Ние от Движение за права и свободи постоянно сме защитавали правата на българските общности, живеещи отвън България и тази наша политика е поредна и тя ще продължи и отсега нататък. Доколкото за съответната декларация и водени от текстовете в самата декларация бих желал да заявя, че ние от Движение за права и свободи споделяме, че би трябвало да се съблюдават поетите задължения към интернационалните актове, в които всяка една от страните е страна, в това число и за България се отнася,включително и за Украйна.
Освен това ние споделяме, че концепцията, че европейските и евроатлантическите желания на страните от Източна Европа, които към момента не са членове на Ес и НАТО, би трябвало да бъдат подкрепени от България, в това число и на страните от Балканите ", уточни водачът на партията Мустафа Карадайъ, представен от Фокус.
Припомняме, че проблемите с малцинствата в Украйна, включително и българското не са от през вчерашния ден. През предходната година от " Възраждане " повдигнаха въпроса за признатия на 25 април от украинския парламент закон за наложителното потребление на украинския език като формален.
Според признатия от Върховната Рада закон, всички държавни чиновници, доктори, учители, упражняващите свободни специалности, юристи и други ще би трябвало да приказват единствено на украински език или ще бъдат санкционирани.
Още през 2016 година пък българите в Украйна желаеха автономност, каквато имаха кримските татари. Не приказваме за териториална автономност и за разединение на региони, а става дума за културна автономност, за опазване на българската културна общественост, за предпазване на езика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР