Застраховките на свързани с въглища дейности стават по-рискови. Застрахователите постепенно

...
Коментари Харесай

Ще има ли кой да застрахова въглищата?

Застраховките на свързани с въглища действия стават по-рискови. Застрахователите последователно се отдръпват от бранша и го оставят в патов обстановка. Ефектът за българския пазар към момента е неразбираем, само че сигналите са отрицателни.
Освен отровни газове и микрочастици във въздуха към въглищните тецове и мините витаят още куп екзистенциални закани. Наред с климатичната политика на Европейски Съюз секторът е изправен пред на пръв взор незабележим проблем - застрахователите. Те търпят все по-сериозни загуби вследствие на измененията в климата и по разнообразни способи биват принуждавани да заобикалят причинителите им - мините и централите. А без да могат да се застраховат, последните действително ще са принудени да затворят.

Коалицията Insure Our Future (Застраховайте бъдещето ни) се възползва от тази взаимозависимост и се стреми да изкара на ярко приноса, който застрахователите имат за климатичната рецесия. А по-късно да активизира и напън за спиране на порочния кръг (виж графиката), в който секторът е забъркан.

Засега този напън няма отчетливо въздействие над българския пазар, само че трусовете нагоре по застрахователната верига безспорно ще стигнат и до нас.
Слонът в стаята
Заплахата, която климатичните промени основават за европейските застрахователи, упорито напомни за себе си това лято посредством невижданите наводнения в Германия. Застрахователният брокер Aon предвижда, че вредите, нанесени от наводненията, " ще костват милиарди " на бранша.

На този декор 8 водещи европейски застрахователи и презастрахователи, които непосредствено или посредством презастрахователните си стратегии участват и в България, Световната банка и Организация на обединените нации стартираха самодейност за " беземисионно обезпечаване " до 2050 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР