Застраховките на клиентите на Олимпик ще бъдат прекратени на 17

...
Застраховките на клиентите на Олимпик ще бъдат прекратени на 17
Коментари Харесай

КФН: Застраховките на клиентите на `Олимпик` ще бъдат прекратени на 17 август

Застраховките на клиентите на " Олимпик " ще бъдат прекъснати на 17 август, разгласи Комисията за финансов контрол.
 200 000 коли от петък остават остават без Гражданска след краха на ЗК Олимпик
Тогава се чака в кипърския държавен вестник да бъде оповестено съобщение за назначение на ликвидатор на компанията.

Прекратяването ще се извърши автоматизирано без да са нужни спомагателни дейности от застраховащия или от застрахованите лица.

От петък 200 000 българи, застраховани в в ЗК Олимпик АД, остават без наложителната застраховка Гражданска отговорност за колите си.

От 00.01 часа на 18.08.2018 година ще могат да бъдат сключвани нови застраховки „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите.

На 18 август 2018 година всеки обиден притежател на МПС би трябвало неотложно да подписа нова застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите с различен осигурител. Застраховката може да се подписа и от друго лице, прецизират от КФН.

След преустановяване на застрахователните контракти, в случай че не са били подписани нови навреме, при положение на пътнотранспортно произшествие компенсацията се заплаща от лицето, предизвикало произшествието на пътя.

Заплатените награди за неизтеклата част на застрахователните контракти, които ще бъдат прекъснати, подлежат на връщане в границите на последващото произвеждане по неплатежоспособност в сходство със законодателството на Република Кипър.

Клиентите на ЗК Олимпик ще бъдат известени за откритото произвеждане и ще им бъде указан редът и периодите, в които могат да изискат парите си от застрахователя.

По същия метод ще бъдат известени и лицата, които са завели вреди при застрахователя.

От месец 10 май 2018 година ЗК Олимпик няма право да подписва нови застрахователни контракти, защото Комисията за финансов контрол (КФН) по искане на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър наложи възбрана за подписване на нови контракти от клона на застрахователя в България. 

Застрахователна компания Олимпик е осигурител със седалище в Република Кипър и прави активност в България посредством клон. Съгласно правото на Европейския съюз застрахователи от една страна членка могат да откриват клонове в друга страна членка без да аплайват за лиценз там. Тези компании не престават да се надзирават от надзорните органи в страните, където се намира тяхното седалище, като тези органи имат обвързване да наблюдават за тяхната финансова непоклатимост на територията на целия Европейски съюз, в това число и за активността която се реализира посредством клонове, открити в други страни членки. По подобен метод Застрахователна компания Олимпик, в това число нейният клон в България, се надзирава за своето финансово положение от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър. Надзорният орган на Кипър има право да постанова надзорните ограничения според законодателството в Кипър включително да отнеме лиценза за обезпечаване, когато са налице основанията за това. По информация от надзорния орган на Република Кипър лицензът е лишен заради несъстоятелност на сдружението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР