Застраховката на ядрената ни централа срещу кибератаки струва над 60

...
Застраховката на ядрената ни централа срещу кибератаки струва над 60
Коментари Харесай

Westinghouse ще модернизира IT системите на АЕЦ "Козлодуй" за над 63 млн. лв.

" Застраховката " на нуклеарната ни централа против хакерски атаки коства над 60 млн. лв.

© Анелия Николова На фона на обичайно мощните съветски ползи към българските енергийни планове американци получиха поръчката за възобновяване на компютърните системи на АЕЦ " Козлодуй ". За задачата Westinghouse ще получи 63.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Проектът ще се извършва 36 месеца и като подизпълнители ще бъдат включени и български компании. Кои са те и какви тъкмо ще бъдат техните задания не се прецизира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От самата централа обясниха, че с плана на Westinghouse ще се обезпечи безвредната и ефикасна употреба на компютърната информационно-управляваща система в идващите години, както и задоволително авариен потенциал за нейното бъдещо уголемение при нужда.

И акцентират, че " новата ръководеща система дава отговор на най-високите модерни постижения в сферата за отбрана на системи за надзор и ръководство в АЕЦ от хакерски атаки и надвишава използваните все още стандарти в тази област ".

След визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати се заприказва, че скоро може да стартира тестване на американско нуклеарно гориво в АЕЦ " Козлодуй " през Westinghouse, която от 2018 година постоянно доставя гориво на Украйна. В момента комплексните доставки на нуклеарно гориво за " Козлодуй " се обезпечават от ТВЕЛ, част от " Росатом ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР