Застрахователният бранш обяви, че е изправен пред финансова заплаха след

...
Застрахователният бранш обяви, че е изправен пред финансова заплаха след
Коментари Харесай

Обезщетенията за болка и страдание раждат криминални схеми

Застрахователният отрасъл разгласи, че е изправен пред финансова опасност след решението на Върховен касационен съд, с което се уголемява кръга от лица, които могат да търсят компенсации за неимуществени вреди вследствие гибел на пътя. Според Асоциацията на застрахователите в България, цената на наложителната застраховка "Гражданска отговорност " може да скочи тройно, достигайки 1000 лева за най-масовите транспортни средства, в случай че не бъде въведен предел на компенсациите за болежка и страдалчество. Нещо повече - ръководителят на асоциацията Светла Несторова споделя, че тези компенсации "раждат престъпни схеми ".

"Практиките са ужасяващи – като се стартира от това да се прибират по 80-90% от компенсацията под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални сътрудници, работи се със чиновници на Министерство на вътрешните работи, юристи схващат за гибелта на човек на пътя преди околните му. Ние се борим с тези практики от дълго време ", обясни Несторова пред bTV.

"Ние не желаеме предел на компенсациите по "Гражданска отговорност ", желаеме предел на един единствен съставен елемент по тях – компенсацията за болежка и страдалчество. Той е мъчно оценим, практиката е доста изкривена и поражда тежки и престъпни схеми ", уточни тя.

В тази посока бяха импортирани промени в Кодекса на застраховането от ръководителя на бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Премиерът и водач на партията Бойко Борисов обаче подреди текстовете да не бъдат гласувани, до момента в който не се организира необятен публичен спор. Такъв е очакван за четвъртък.

Застрахователите виждат препоръчаните предели от Стоянова като краткотрайна мярка до правенето на ясна методика, която да е записана в закона

Според Несторова браншът би трябвало да събере още сред 800 милиона и 1.3 милиарда лв., с цел да покрие искания за вреди от последните пет години.

Заместник-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев уточни, че от организацията нямат интерес от трагични събития, само че са длъжни да предупредят до какво ще докара решението на съда да се разшири кръга на хората, които получават компенсации.

Той напомни, че застрахователите упорстват за въвеждане на системата бонус-малус. По думите му все още застраховката "Гражданска отговорност " е губеща, само че фирмите са успявали да компенсират разликата с цените на другите си продукти
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР