Застрахователите трябва да отделят до 1,3 млрд. лева за близките

...
Застрахователите трябва да отделят до 1,3 млрд. лева за близките
Коментари Харесай

Гражданска отговорност поскъпва тройно заради обезщетенията за жертвите на пътя

Застрахователите би трябвало да отделят до 1,3 милиарда лв. за околните на починалите при ПТП

Полицата " Гражданска отговорност " ще нарастне тройно, в случай че не се наложи предел на компенсациите за близки на жертви, починали на пътя. Позицията на застрахователите беше изложена на съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, при разглеждане на законопоректа за смяна на Застрахователния кодекс. Очаква се в къс период да се изготвят оферти, които да залегнат като смяна в Кодекса, съобщи Дарик.

Припомняме, със свое решение Върховният касационен съд разшири кръга на лицата, които могат да получават компенсации за гибелта на свои близки при злополука. Заради правосъдното решение застрахователите би трябвало да отделят сред 800 млн. и 1,3 милиарда лв. за погашение на компенсации. Това обаче може да дестабилизира застрахователния бранш, твърди Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи.
" Повечето страни имат някаква регулация на правосъдната процедура в това отношение, която оказва помощ да се удържа резонното. Тук, заради неналичието на експертиза, методика и опит, в годините се е получило едно деформиране. И вместо фактически да се оцени какъв брой коства стопански това на едно семейство, с цел да може да се отгледат децата до навършване на пълноправие и така нататък, те просто присъждат едни пари на калпак ", разяснява Несторова.
Засега няма предложение по какъв начин да се позволи казусът, тъй че " Гражданска отговорност " да не нарастне фрапантно.
Владимир Савов, зам.-председател на Комисията за финансов контрол, увери, че ще бъде открито решение. Практиката в Европа е друга. В някои страни е натрапен предел на компенсациите за болки и премеждия при гибел на пътя, в други изобщо няма сходни финансов обезщетения.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР