Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по Гражданска отговорност след

...
Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по Гражданска отговорност след
Коментари Харесай

Светла Несторова: Не искаме намаляване на обезщетенията по Гражданска отговорност

Застрахователите не желаят понижаване на компенсациите по " Гражданска отговорност " след гибел на пътя . Те упорстват д а се заплащат изчислимото, което не дава опция за злоупотреби .
Това съобщи ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова в предаването на bTV " Лице в лице ".

" Не желаеме лимитиране на компенсациите по " Гражданска отговорност " като цяло. Искаме лимитиране на един доста съответен съставен елемент по тях, който е повишен като раково образувание , изял е останалите компенсации по " Гражданска отговорност " и пречи да се дават обективни компенсации ", акцентира Несторова.

Председателят на Асоциацията на застрахователите засяга съставния елемент " болежка и страдалчество ".

 Застрахователите желаят ясна методика за пресмятане на компенсациите
Застрахователите желаят ясна методика за пресмятане на компенсациите

Ако не се създадат законови промени, " Гражданската отговорност " скача до 1000 лева

Припомняме, сред първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, които лимитират до 20 000 лева компенсациите за родственици и близки на починалите в произшествия. Малко по-късно, в неделя, 4 ноември, министър председателят Бойко Борисов подреди на депутатите от групата на ГЕРБ да не одобряват импортираните промени в Застрахователния кодекс. Подобен таван на компенсациите има в евродиректива и съгласно съперници на измененията не е належащо още едно ограничаване.

По-късно Менда Стоянова конкретизира рестриктивните мерки - без предел остават компенсациите за роднините .

Според Несторова в страните от Европейски Съюз съдът дава даже и по-големи компенсации от тези у нас, само че най-вече на база на искове за съответни имуществени вреди - за изгубени приходи, прехрана на децата и така нататък

Такъв вид искове обаче у нас съвсем няма , уточни Несторова. По думите й междинният размер на компенсациите за болки и премеждия е скочил с 50% за 5 години без икономическа логичност . Има случаи, при които юристи прибират половината или дори съвсем всички извоювани пари.

 АИКБ утвърждава лимитите, само че желае и методика в застраховането
АИКБ утвърждава лимитите, само че желае и методика в застраховането

За да няма индивидуалност и обществена неправда

Малко по-рано ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова прикани обществото и медиите да подават сигнали за юристи, които спекулират с тъгата на потърпевшите, с цел да не се хвърля леке върху цялата адвокатска колегия.

" Идеята е да се реалокират от недоказуеми към доказуеми искове ", акцентира Несторова. Така на юристите ще им се наложи да правят действителна работа по изследване на потребностите на своите клиенти.

Светла Несторова още веднъж изиска да бъде основана съответна методика при определянето на претенциите за имуществени вреди. Застраховането не заплаща правдивост, кръвнина и възмезди е, добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР