Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените

...
Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените
Коментари Харесай

Застрахователите искат ясна методика за изчисление на обезщетенията

Застрахователите желаят ясна методика за погашение на имуществените и неимуществените суми.

Браншът е застрашен от рецесия, предизвестиха на конференция в Българска телеграфна агенция от Асоциацията на българските застрахователи . Менда Стоянова беше единствената, която имаше смелостта да внесе измененията в Застрахователния кодекс. Това съобщи Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от обществена рецесия, която би зародила, защото едно нарастване на " Гражданската отговорност " ще засегне 3 милиона 53 хиляди 317 души.

На конференция в Българска телеграфна агенция Несторова обясни, че от лятото след излизането на решението на Върховен касационен съд , с което се уголемява кръгът от лицата, които могат да получат обезщетение, застрахователите оферират такива промени, само че никой не им е обърнал внимание.

Застрахователите не престават да упорстват за ясна методика за пресмятане на компенсациите и чакат ограничение на злоупотребите , съобщи Несторова.

Освен това от Асоциацията на застрахователите оповестиха, че в случай че не се създадат законови промени, които да лимитират размера на изплащаните обезщетение, то " Гражданската отговорност " би трябвало да стане 1000 лева и нагоре.

Проблем съгласно Асоциацията е, че в България водачите заплащат най-евтината застраховка " Гражданска отговорност " в Европа , а в същото време застрахователите заплащат високи компенсации и записват най-високата смъртност при пътно-транспортни произшествия. Застрахователите няма по какъв начин да устоят освен това състояние, безапелационна е Несторова. Заведени каузи за над милиард лв. няма от кое място да дойдат с изключение на от цената на " Гражданска отговорност ".

Припомняме, в неделя министър председателят Бойко Борисов подреди на депутатите от групата на ГЕРБ да не одобряват импортираните сред първо и второ четене в Народното събрание на измененията в Застрахователния кодекс. Причината е, че след приемането на документа на първо четене, ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, с които се лимитират компенсациите за роднините и околните на починали в произшествия. Подобен таван на компенсациите има в евродиректива и съгласно съперници на измененията не е належащо още едно ограничаване.

С лимита на компенсациите се реализират три неща - делегира се публична методика за имуществени и неимуществени вреди. Второ - тези предели са краткотрайни. Трето - изясняване на отговорностите - проблемите за компенсации при гибел не са част от наказателното право.

Според застрахователите компенсациите няма да намалеят, само че ще се изместят от неимуществени към имуществени вреди.

Мотивът на застрахователите да желаят предел на компенсациите е, че броят на претенциите е плашещ и има прекалено много злоупотреби в бранша . На конференцията в Българска телеграфна агенция беше оповестено, че 9 адвокатски адвокатски фирми разполагат даже с мобилни екипи , които идват на мястото на злополуката даже преди колата за спешна помощ, и против пълномощие водят каузи, които не са в полза на самите потърпевши. От тях печелят единствено адвокатските адвокатски фирми. От АБЗ не пожелаха да посочат съответни имена, защото за това си има проверяващи органи, само че показаха, че самата адвокатска гилдия се разграничава от тях.

След решението на Върховен касационен съд от КФН са поискали мнение какви запаси би трябвало да заделят застрахователите за 5-годишен интервал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР