Застрахователите бавят обезщетенията за нематериални щети на пострадали от катастрофи

...
Застрахователите бавят обезщетенията за нематериални щети на пострадали от катастрофи
Коментари Харесай

Тази вечер В кадър: Филмът Черни пътища​ на Иво Никодимов

Застрахователите бавят компенсациите за нематериални вреди на потърпевши от произшествия с години. Във кино лентата " Черни пътища " на Иво Никодимов и режисьора Мария Христова, който Българска национална телевизия ще излъчи довечера от 20 часа и 45 минути, излиза наяве, че фирмите най-често оферират оскъдни суми на ранените и хората са принудени с години да водят каузи, с цел да получат обезщетение. Разследванията на злополуките и бавните експертизи по тях също са причина за закъснение на заплащанията по застраховките.

Румен Трендафилов е един от 20-те тежко ранени в злополуката с рейс станала край с. Микре на 17 ноември 2017 година. Заради счупвания в коляното и в тазобедрената става се постанова самичък да заплати изкуствените стави, които са му сложени. Обезщетение от застрахователите на рейса не е получил.
Румен Трендафилов, потърпевш в злополуката с рейс край Микре на 17 ноември 2017 год.: Надявам се, че един ден ще си получа някакви компенсации от застрахователната компания.А до този миг застрахователната компания за какво не ги изплаща компенсациите? Ами не, не сме имали връзка с тях, аз имам юрист, които се грижат за това и в този момент чакаме да завърши техническата експертиза, не е завършила, по-късно би трябвало да има дело.
Докато чака незрящият Румен работи като учител по компютърна просветеност, с цел да посреща разноските по своето лекуване. Оказва се верен изборът му да води дело, пред опцията за съглашение със застрахователя. Тази жена потърпевша при злополука напролет на 2015 година и застрахователя в началото не желал да признае други вреди, с изключение на материалните по автомобила, по-късно предложил съглашение.

Предлагаха една сума от 1000 лева, която не покриваше даже единствено тези главните разноски, които към този момент изброих - за ядрено-магнитни резонанси, за шийни яки и така нататък
Пострадалата завежда дело, което печели. Съдът взема решение, че тя би трябвало да получи 10 000 лв. обезщетение, само че застрахователят не извършва това правосъдно решение.

Все още нямаме резултат- към момента нещата не са завършили. Българска национална телевизия: Тоест 4 години по-късно компенсацията, което сте получили е в размер на 300 лева за материалните вреди по автомобила?Да, тъкмо по този начин. Това е равносметката.
Извън материалните вреди по колите и компенсациите на потърпевшите и жертвите, всички други разноски се поемат от страната - за лекуване, болнични поради неявяване от работа, следствия, експертизи, дейности по избавяне и така нататък Екип преподаватели от катедра " Пътища " в УАСГ ги дефинира като външни и се заема с тяхното пресмятане.

доктор инж. Христо Грозданов, секретар на катедра " Пътища и транспортни уреди " - УАСГ: И сме стигнали до цена на човешкия живот 950 хиляди лв.. Като сме остойностили всичките вреди, които са настъпили в резултат на ПТП, приказвам за външните вреди за предходната година, като цената, която получихме е малко над 1 милиард и 200 милиона за цяла България.
Така от злополуките поради експанзията зад кормилото или пък поради неприятни пътища годишно губим над 2 милиарда лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР