Застраховането от дистанция - както беше замряло - изведнъж се

...
Застраховането от дистанция - както беше замряло - изведнъж се
Коментари Харесай

Долу смокиновото листо от срамотиите на Гражданската отговорност

Застраховането от отдалеченост - както беше замряло - внезапно се оживи....И попадна под карантина! Така може да се заключи самодейността на Асоциацията на българските застрахователи за отпадане на наложителния стикер „ Гражданска отговорност на автомобилистите” (ГОА).

В „ кървавото писмо”, изпратено до Комисията за финансов контрол и до Министерството на финансите, асоциацията излага прозрението си, че „ липсва нужда от стикера предвид на съществуващите благоприятни условия за засвидетелствуване и надзор по електронен път за съществуването на годна застраховка ГОА”.

Моментът за писането и изпращането на това писмо не е определен инцидентно. От една страна ограниченията против ковид изискват все по-голяма електронизация на бизнеса и на публичния живот - за, естествено, понижаване на "живите " контакти сред хората. От друга страна,

желаната корекция има 5-годишна история,

тъй като още през далечната 2015 година стана допустимо съществуването на автозастраховката да се открива през полицейски таблет по регистрационния номер на автомобила.

„ Извънредното състояние поради ковид е единствено директният мотив, с цел да желаяме да отпадне стикерът за Гражданско отделение и по този метод да отворим пътя за електронния тип на тази лавица. Промяната обаче би трябвало да стане посредством корекция в Кодекса за застраховането, която може да бъде осъществена единствено с акт на Народното събрание. А при днешните условия това надали ще бъде първа грижа на депутатите. Така че сигналният изстрел е даден, а в едни по-спокойни времена нещата елементарно може да бъдат изменени ", разяснява особено за „ БАНКЕРЪ” ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев.

Шефът на АБЗ е на мнение, че махането на стикера от предното стъкло на колите е единствено едно от нещата, които би трябвало да се създадат, с цел да се внедри електронната „ Гражданска отговороост” в цялостния й тип. Наред с това би трябвало да се отстрани и наложителната писмена форма за засвидетелствуване на застрахователния контракт, което постанова физическа среща сред застрахователя и застрахования.

"БАНКЕРЪ " е коментирал неведнъж нуждата да се отстрани стикера, само че не успяхме да предизвикаме някакви дейности. Попитахме и господин Велев за какво към този момент една петилетка всички си траят за срамния и непотребен стикер, а сбито отговори... „ Ние, застрахователите, постоянно сме упорствали да се махне!”

Което непосредствено значи, че някакви други сили не престават да крепят смокиновото листо пред срамотиите на Гражданско отделение. Подозренията падат върху

КФН, Гаранционния фонд и някои частни депутатски ползи.

Или върху... подмолната колаборация сред тях.

Очевидно виновните лица и инстанции не регистрират, че този стикер освен е спънка пред електронизацията на услугата, само че и натоварва излишно жителите. Отпадането на стикера би довело до директна спестовност за клиентите от цената на самите стикери. В момента в наградата по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите. Единичната цена на една лепенка е 1.40 лева, само че при разсрочено заплащане на 4 вноски, сумата нараства до 5.60 лв.. Общата спестовност от отпадането на стикера, обвързвана само с изработването му,

се пресмята на над 10 млн. лв..

А като прибавим тук и икономиите от административния и финансов запас, който застрахователната промишленост ангажира за приемането, обработването, администрирането и отчитането на стикерите - сумата става още по-внушителна.

Освен това, застраховките Гражданско отделение се издават само и единствено посредством Единната осведомителна система за оценка, ръководство и надзор на риска (ЕИСОУКР), респ. от осведомителните системи на Застрахователите, които са по отношение на нея. Това разрешава всяка подписана лавица да се регистрира в действително време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се прави по електронен път.

Не успяхме да получим коментар по тематиката от КФН. От комисията ни оповестиха, че всички чиновници на възраст над 55 година, дружно с болните и бременните, са изпратени да работят от домовете си. Останалите ходели на работа на ротационен принцип. Тача че скорошна реакция на писмото на браншовата организация, надали може да се чака. Въпреки че то е...

„ най-закъснялото” писмо в България.

И действително пътува до надзорната комисия повече от 5 години. Да напомним за какво!

През декември 2015 година в Икономическата комисия на Народното събрание се случи необичайно нещо: на бял свят се пръкна... нормативен изверг. Депутатите от комисията гласоподаваха да се позволи сключването на застраховка "Гражданска отговорност " онлайн и без електронен автограф. Тази дребна крачка към електронизацията на страната ни обаче бе помрачена от следващата победа на всесилната хартия. Защото

договорът на хартия и стикерът на предното стъкло

бяха обречени на дълъг живот.

"Този текст е най-важният или един от най-важните. Тези застраховки онлайн ще се подписват и без електронен автограф ", съобщи по време на тогавашния спор депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той бе един от твърдите бранители на сключването на автополицата от разстояние. "В бъдеще може да отпадне и стикерът, само че към този момент той е един от механизмите да се управлява дали има застраховка "Гражданска отговорност. Обединихме се дружно с потребителските организации да дадем опция за онлайн обезпечаване ", уточни още Добрев.

Групата на някогашните шефове на застрахователния контрол у нас - Христо Христов, Румен Гълъбинов и Борислав Богоев, излезе от съвещанието недоволна. Те желаеха електронна "Гражданска отговорност " без затрудненията на хартиените контракти и стикерите.

"Това е малоумно - какво да вършим при разсроченото заплащане на полицата - оферират я освен тримесечна, само че и на 12 вноски. Защо ще товарим хората с големи куриерски разноски? " Това разяснява тогава пред "БАНКЕРЪ " Христо Христов, първият шеф-надзорник на сектора у нас.

"Запазването на стикера е лобистки текст. Няма логичност да си купиш застраховката онлайн и да чакаш пощальон да ти достави стикера. А няма причина за опазване на стикера, тъй като

той от дълго време е изчерпал своята роля

като удостоверителен документ ", разяснява Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Така че даже и при отдалечено подписване на "Гражданска отговорност " - под формата на електронен документ - застрахователят е задължен - в период от три работни дни - да даде на застрахования и книжен образец от контракта. Надлежно подписан от всички страни по договорката.

<!--[if--> <!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![if-->

Смисълът

Отпадането на стикерите ще способства за сключването на застраховки ГОА онлайн, защото тогава наличието на клиент в офис на застрахователя няма да е належащо. В сегашната обстановка на изключително състояние, породено от пандемията от COVID-19, изрично се вижда смисъла и нуждата от пълноценно дигитализиране на процеса по подписване на застраховката, пишат още в писмото си хората от АБЗ.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР