Застаряващата германската канцлерка, която изморено се бори за четвърти мандат,

...
Застаряващата германската канцлерка, която изморено се бори за четвърти мандат,
Коментари Харесай

Новата звезда на ЕС: Макрон, който затъмнява Меркел


Застаряващата немската канцлерка, която изморено се бори за четвърти мандат, се оказа в сянката на енергичния французин точно в този миг, когато Европейският съюз изпитва особена потребност от мощен водач. Кой ще бъде той?

Новият воин на мнозина уверени последователи на Европейския съюз – президентът на Франция Еманюел Макрон. А федералният канцлер Ангела Меркел вследствие на политическата рецесия в Германия се оказа в сянката на младия французин. Докато Макрон уверено говореше на декемврийската среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел за нуждата от решение на проблемите на Европейски Съюз, Меркел, останала без политическа поддръжка в Берлин, се държеше извънредно сдържано. В днешното си състояние на изпълняваща длъжността канцлер тя даже и да искаше, не можеше да си разреши да се подаде на импулса на френския водач. Единственото, което даде обещание канцлерката бе да отговори не по-късно от юни 2018 година на предложенията на Макрон и Еврокомисията за реформирането на Европейски Съюз. „ Ако Франция и Германия нямат обща позиция, Европа не може да се движи напред “, както и преди е уверена Меркел.

След успеха, извоювана през май на президентските избори във Франция, Макрон стартира интензивно да организира промени и да въплъщава нови хрумвания – както в родината си, по този начин и на интернационалната сцена. В своята програмна тирада единствено два дни след изборите в Германия, когато Меркел събираше осколките на своята огромна коалиция, най-младият в историята френски президент въодушевено прикани за възраждането на Европейски Съюз, „ възобновяване на суверенна, обединена и демократична Европа “. Обща войска, обща финансова политика, един министър на финансите на все по-разширяващата се еврозона – всичко това с непресъхващ възторг Макрон ще продължи да прокарва и през 2018 година

[b]Кой ще последва Макрон?[/b]

Не всички ще тръгнат след него. В Централна Европа се образува опозиция: Вишеградската четворка /Полша, Чехия, Словакия и Унгария/ не желае да слуша макроновската мантра за „ още повече Европа “. Лидерът на консервативната Австрийска национална партия /АНП/ и сегашен канцлер Себастиян Курц, който, прочее е по-млад и от Макрон, се афишира против девиза „ още повече Европа “, само че за „ по-добра Европа “. Той може да забави промените на Европейски Съюз през 2018 година Привърженикът на свободния пазар холандският министър председател Марк Рюте, избран отново през 2017 година, не счита, че предложенията на френския президент са безапелационни. Както и Меркел, той счита декларациите на французина за прекомерно амбициозни и отхвърля концепцията за общ министър на финансите на Евросъюза.

Еманюел Макрон сътвори изцяло ново политическо придвижване във Франция и съумя да победи десните от Националния фронт едвам на втори тур на президентските избори. Впрочем, учредения за еуфория няма: „ 35% от французите гласоподаваха за дясната радикална партия “, припомня министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. Макар той да е уверен, че Макрон с неговите хрумвания е неповторим късмет за Франция и Европа.

В Италия реформаторските оферти на френския президент бяха посрещнати с утвърждение и това може да стане спомагателен проблем за Европейски Съюз, защото колосалният дълг на италианците надали ще намалее през 2018 година Нито една от политическите сили в Италия не предлага на идните парламентарни избори стратегия за строги икономии или промени. Точно назад, държавните разноски ще порастват. А популисткото придвижване „ Пет звезди “, водещо в рейтингите, изобщо предлага на италианците да изоставен еврозоната.

[b]Най-болният въпрос, по който Макрон не разкрива картите[/b]

Разногласията измежду членовете на Евросъюза във връзка на разпределението на мигрантите по този начин и не бяха преодолени. През предходната година страните от Вишеградската група се отхвърлиха да одобряват мигранти съгласно квотите на Европейски Съюз за тяхното заслужено систематизиране, макар съответното разпореждане на Европейския съд. Неизпълнението на това разпореждане подкопава самия пиедестал на Евросъюза, тъй като слага под въпрос готовността на членовете на Европейски Съюз да съблюдават общия закон. Това е невиждан протест. Не срещата през декември Меркел ги прикани да премислят, само че никой не я поддържа. Мнозинството членки на Европейски Съюз просто се надяват някак си да се договорят по този наболял въпрос. Дори ръководителят на Евросъвета Доналд Туск подлага на критика наложителните квоти, наричайки ги извънредно спорна и неефективна мярка.

Този спор би трябвало да бъде позволен до юни 2018 година, а същинското тестване ще стартира дружно с разискването на бюджета на Европейски Съюз за интервала от 2020 до 2027 година Сега Полша и Унгария получават великодушни парични потоци от общия европейския бюджет и Меркел като най-големият вносител в този бюджет би могла да накаже тези страни за неподчинението на закона. Но дали тя ще има задоволително власт и съдружници, с цел да направи това? Еманюел Макрон, наричащ Меркел „ добър другар “, както и преди не разкрива своите карти по този въпрос.

[b]Ще успеем ле да създадем Европейски Съюз още веднъж популярен?[/b]

В Евросъюза Макрон е обичан освен поради неговата динамика и подготвеност за осъществяване на промени, само че и поради това, че той е поел по-голяма част от външнополитическите договаряния. Той даже съумя да построи отношение с американския президент Доналд Тръмп, впечатлявайки го с луксозна екскурзия по Париж. Въпреки това, когато Тръмп разгласи за излизане от Парижкия контракт за климата, френският президент предложи на американските учени леговище. Макрон съобщи, че по въпросите на световното стопляне не би трябвало да се слага „ Америка над всичко “ и перефразира предизборния девиз на Тръмп: „ Да създадем нашата планета още веднъж велика “.

В същото време младият президент прелестно схваща, че без Берлин за такива небеса даже е невероятно да мечтае. „ За да се реализира прогрес, ние се нуждаем от мощна и постоянна Германия “, съобщи Макрон. А Меркел с изтощен тип произнесе: „ Всичко, което мога да кажа, е това, че аз желая същото. А който желае, той ще реализира, както споделят у нас в Германия “. /БГНЕС

-------

Бернд Ригерт, ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР