Застаряването на населението в Европа достига рекордни нива, като в

...
Застаряването на населението в Европа достига рекордни нива, като в
Коментари Харесай

България е шеста в Европа по застаряване

Застаряването на популацията в Европа доближава рекордни равнища, като в последните 20 години съотношението сред възрастните и хората в дейна възраст се утежнява във всички страни като се изключи Люксембург. На фона на тази обща отрицателна наклонност България изпъква на едно от челните места с най-лош баланс сред пенсионери и работоспособни жители. Това демонстрира статистика на Евростат, оповестена през вчерашния ден.
Почти всеки пети (19.4%) в Европейски Съюз е на възраст над 65 година Това съставлява пенсионерска войска от близо 100 млн. души. Срещу всеки от тях има едвам трима души в дейна възраст. Този коефициент на възрастова взаимозависимост демонстрира на каква поддръжка могат да разчитат хората над трудоспособна възраст от по-младите от тях - на възраст 15-64 година Той обаче добре илюстрира и застаряването на нациите на континента, означават европейските статистици.
Средният коефициент на взаимозависимост в Европейски Съюз за 2017 година е 29.9%. С други думи, на всеки европеец на 65 и повече години се падат малко повече от трима души в трудоспособна възраст (15-64 г.). Този коефициент се повишава от доста години насам. Преди 20 година да вземем за пример на всеки възрастен са се падали петима в дейна възраст. На челно място с най-застаряващо население е Италия, където коефициентът на взаимозависимост е 34.8%, следвана от Гърция с 33.6%, Финландия с 33.2%, Португалия (32.5%), Германия (32.4%). На шесто място след този топ 5 е България с коефициент на взаимозависимост 31.8%, а към нас са Швеция (31.6%) и Франция (30.7%). Все отново страната ни не е измежду тези с най-бърз ритъм на застаряване - в тази група са Финландия, Малта, Словения, Литва, Гърция, Германия и други, написа Сега.
Според последните демографски данни на Национален статистически институт в края на 2017 година хората на 65 и повече години у нас са 1 481 908, или 21%. Работната мощ пък съгласно статистика за последното тримесечие на 2017 година е 3 277 100 души (заети и безработни на възраст 15-64 г.) В нашата демографска статистика е включен и различен любопитен индикатор - на всяко лице в подвластна възраст (под 15 и над 65 г.) м.г. се падат по-малко от две лица в дейна възраст. По данни за първите месеци на 2018 година на Национален осигурителен институт 100 обезпечени устоят 78.80 пенсионери, като с помощта на пенсионната промяна и по-добрата претовареност в последно време този индикатор се усъвършенства, въпреки и с много слаби темпове. Най-зле е бил салдото през 2013 година, когато на 100 работещи са се падали 80.4 пенсионери, а сегашната позитивна посока ще се следва малко - към 2060 година поради влошаващата се демографска обстановка на един работещ у нас ще се пада един пенсионер съгласно прогнозите на Национален осигурителен институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР