Заслужената почивка през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана,

...
Заслужената почивка през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана,
Коментари Харесай

БНР си иска базата в Китен, била окупирана от бежанци

" Заслужената отмора " през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана, защото единствената им почивна база в Китен няма да може да бъде употребена този сезон поради настаняването на украински бежанци в нея. От това се оплакват ръководителите на синдикалните организации в БНР в декларация, адресирана до премиера Кирил Петков и основния секретар на Министерски съвет Красимир Божанов.

В нея написа, че от сдружението " с огромно безпокойствие " са научили за решението на Министерски съвет, което задължава организациите на бюджетна издръжа да дават почивните си бази за настаняването на лица от Украйна, получили краткотрайна протекция.

" В тази връзка би трябвало да отбележим, че заради непрекъснатия цикъл и естеството на работата, работещите в БНР нямат опция да трансформират случайно плануваните им дати за отмора и с това решение им се лишава правото да употребяват освен ведомствената база в Китен и значително лятна отмора изобщо, заради финансови аргументи ", написа в декларацията.

Решението почивната база в Китен да се употребява за настаняването на украински бежанци вместо за лятна отмора на служащи, синдикатите намират за „ отчаяние “, което би трябвало да бъде обезщетено. По думите им то е подбудено от отлагането на „ заслужена отмора “ на синдикалните членове и останалите работещи в публичното радио.

Тази година всички са очаквали с неспокойствие отварянето въз основата, а в този момент би трябвало да се изясни на всички работещи, че почивката на техните фамилии и деца ще коства " двойно повече ", се споделя в декларацията. От нея обаче не излиза наяве по какъв начин тъкмо е стигнато до това умозаключение.

Миналия месец Министерският съвет одобри решение за настаняването на лицата, бягащи от войната в Украйна, в държавните почивни бази за отдих, както и тези за профилактика и рехабилитация. Става въпрос за бази, центрове и общежития, чийто едноличен притежател е страната.

Представителите на синдикалните организации в БНР упорстват решението на Министерския съвет да бъде преразгледано, защото " в противоположен случай ще остане чувството за надменно отношение към нас, фамилиите и децата ни ".

Декларацията е подписана от ръководителя на Конфедерацията на независимтие синдикати в България към Националния радио и ефирен профсъюз (БНР-НРТС КСНБ) Елица Доцева, както и от Магдалена Бижева - представител на НРТС-КНСБ РРС Благоевград.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР